IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акция на седмицата – Доверие обединен холдинг АД

За подгласници в новата "класация" на Investor.bg са обявени Кремиковци АД, Петрол АД и Булгартабак-холдинг АД

13:43 | 22.10.05 г.
Акция на седмицата – Доверие обединен холдинг АД

Investor.bg стартира нова рубрика, в която ще бъдат представяни акциите на дружество, които са били обект на активна търговия през изминалата седмица или чиято цена се е повишила или понижила осезаемо.

 

В първата седмица на прохождащото ни начинание (15-21октомври) златото “грабна” Доверие обединен холдинг АД, а за подгласници бяха обявени Кремиковци АД, Петрол АД и Булгартабак-холдинг АД.

 

След края на борсовата сесия в сряда стана ясно, че Доверие ОХ е издало втора облигационна емисия, като тя е в размер на 4,5 млн. евро. Още на следващият ден холдинговото дружество предостави неконсолидирания си финансов отчет за деветмесечието на 2005 г., според който отчита печалба в размер на 2,09 млн. лева за деветмесечието, или 0,16 лв. на акция, в сравнение с 974 хил. лева (0,07 лв. на акция) за предходния отчетен период.

Ръстът обаче се дължи на преструктурирането на портфейла на дружестовото, като Доверие ОХ намали дяловото си участие в Доверие Капитал АД до 45,50 на сто, но пък бяха прибавени 35,83 на сто от Компания за инженеринг и развитие АД.

Общо за седмицата бяха изтъргувани 126 хил. броя от книжата на холдинга, или средно по 25,340 на ден, като ми сделки бяха сключени на нива между 4,51 лв. и 5,39 лв. В сравнение с миналия петък акциите на Доверие ОХ отчетоха спад от 6,56%.

 

От последната борсова сесия за седмицата през новата ще наблюдаваме обратния процес на този с акциите на дружеството, който настъпи през м. юли-август, когато след лош отчет за полугодието цените първо паднаха, а след това отново се повишиха. Сега след положителните данни за деветмесечието от неконсолидирания отчет на дружеството и изтъргувани близо 40 хил. акции, наистина не е приятно на следващия ден същите да загубят около 10% от стойността си за малко над 63 хил. акции вследствие на информация от водещ ежедневник", заяви за Investor.bg Божидар Павлов от ИП Бенч Марк Финанс АД.

Брокерът е на мнение, че всичко това показва, че нашият пазар и инвеститори се влияят при вземането на решение за покупко-продажби от информационни носители, което наистина е много важно, от една страна, но и импулсивно, от друга, от страх - страх да не загубиш отново след поредното късно влизане в позиция, поредната корекция на пазара, и да не изпуснеш възможността, след като другите продават (особено водещ инвестиционен посредник), защо и аз да не продам - панически. Последното важи в по-голяма степен за индивидуалните клиенти по COBOS.

“Според мен не трябва единствено да се осланяме на информация в публичното пространство само от един източник на публикуваните данни, която трябва да се потвърди и от друг. Ако мениджмънтът на един от най-големите и водещи холдинги е решил да източва отделни дружества, едва ли го би направил по този начин. Разковничето, ако има въобще такова, е дали да го прави на парче (отделно дружество) или на цяло зад гърба на многото акционери и регулиращи органи. Надявам се, че те знаят какво правят”, добави Павлов.

Въпреки че от Петрол АД бяха изтъргувани 20 млн. акции по време на търговската сесия във вторник, книжата на петролният дистрибутор не успяха да се доберат до първото място, тъй като пакетът бе придобит от Нафтекс Петрол ЕООД – Варна, която е свързано лице с основния акционер Петрол Холдинг.

След ръста си във вторник до ниво от 4,28 лв., акциите приключиха на ниво от 3,82 лв., или с 0,53% по-високо, отколко предходната седмица. 

През изминалата седмица стана ясно, че от 1 януари след въвеждането на новите акцизи кутия Виктори ще струва 2,75 лв. С увеличението на цените тютюневият холдинг Булгартабак очаква да реализира с 4000-4500 тона български цигари по-малко през следващата година, а местните приходите да възлязат на 100 млн. по-малко.

В петък бъдещето на тютюневия холдинг пък бе обсъждано при министър Овчаров. За последните пет борсови сесии акциите на Булгартабак-холдинг отчетоха спад от 17,24 на сто, до 28,22 лв. средно.

Книжата на Кремиковци добавиха 1,72% за последната седмица до 20,03 лв., като сделки по време на борсовата сесия в четвъртък бяха сключени и на нива от 20,98 лв. От Косово долетя новината, че в завод Лакмос очакват 50% ръст на продажбите за следващите две години, а Комисията за защита на конкуренцията забрани предоставянето на предвижданата държавна подкрепа за предстоящото финансиране на металургичния комбинат.

От комбината контрираха, че “с това решение КЗК не засяга по никакъв начин дейсността на Кремиковци или неговите възможности за бъдещо финансиране, а просто се забранява на забранява на Министерството на Финансите да издаде писмо за подкрепа на дружеството, във връзка с евентуалното издаване на корпоративни облигации с цел финансиране на дейността му.

Офертите по позицията останаха на нива от 19,76 лв. купува и 20,15 лв. продава.

*При вземането на решение за акция на седмицата се отчита седмичното измение в цената на компанията и изтъргуваните обеми по позицията, както и брокерското мнение.

 

 

 

 

 

 

 

 

Свързани компании:

Булгартабак - холдинг АД(BTH)

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Петрол АД(PET)

Доверие Обединен Холдинг АД(DUH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:48 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още