IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брокери: Нормален пазар ще има, ако акционер осъди мажоритарния собственик

У нас е практика мениджърите на повечето публични дружества, и в частност бивши приватизационни фондове, да се разпореждат с активите на дружеството, както намерят за добре, смятат брокери

17:27 | 21.10.05 г.
Брокери: Нормален пазар ще има, ако акционер осъди мажоритарния собственик

Вчера Доверие обединен холдинг предаде неконсолидирания си отчет за деветмесечието, отчитайки печалба в размер на 2,09 млн. лв. в сравнение с 974 хил. лв. за същия период на миналата година, като ръстът идва от по-високите финансови приходи за периода.

Холдинговото дружество обаче е намалило дяловото си участие в “Доверие Капитал” АД до 45,50 на сто и придоби 35,83 от капитала на "Компания за инженеринг и развитие" АД.

Относно отчета и последните действия на мениджмънта поискахме мненията на брокерите.

Радослав Рачев от Булброкърс заяви, че не одобрява последните действия на мениджмънта на Доверие. За съжаление у нас е практика мениджърите на повечето публични дружества, и в частност бивши приватизационни фондове, да се разпореждат с активите на дружеството, както намерят за добре, без оглед интересите на останалите акционери.

Според Рачев въпреки “че вече имаме достатъчно добра нормативна база в бранша, защитаваща интересите на миноритарните акционери, въпросният казус е станал възможен поради изостаналата актуализация на активите и одит на този тип дружества. Ще станем нормален пазар, когато някой миноритарен инвеститор осъди мажоритарния собственик за нарушени права, защото подобни действия на развитите пазари мениджърите не си и помислят да правят.”

Брокерът на Наба Инвест Веселин Моров сподели, че Доверие обединен холдинг е една от позициите, които изграждат стабилен фундамент на БФБ с високата си ликвидност и наличието на голям обем акции в свободно обращение (free float). Активността на търгуване на тази позиция предполага съществуването на известна сигурност от страна на инвеститорите относно прозрачността и качеството на управление на холдинга.

Моров е на мнение, „че въпреки продажбата на дялово участие в един от основните си подхолдинги “Доверие капитал”, обединеният холдинг запазва мажоритарния си дял, което в унисон с продължаващата активна инвестиционна политика и подобряващи се финансови резултати не дава основание за сериозни притеснения относно бъдещето на Доверие обединен холдинг“.

Светозар Абрашев от ИП "Първа Финансова Брокерска Къща" ООД заяви, че вчерашният отчет на Доверие поставя някои негативни въпроси, но е рано да се правят заключителни оценки преди да се знаят всички действия от страна на мениджмънта през отчетния период.

Брокерът сподели, “че искрено се надява отрицателните впечатления от отчета да са плод на недостатъчната информация от страна на компанията.”

Главният портфолио мениджър на ИД КД Пеликан Владислав Панев заяви, че на пръв прочит новината е негативна, което си пролича и от реакцията на пазара тази сутрин. Според него е добре да се изчака да получим повече информация за характера на сделките, които са извършени от менджмънта на "Доверие обединен холдинг" АД.

От отчета за деветмесечието засега може да се заключи, че дружеството е продало акции на "Доверие капитал" на цени, вероятно по-ниски от реалните, допълни Панев.

Днес по позицията бяха изтъргувани 63 хил. акции на нива между 4,51 и 5,22 лв., а средната цена отчете понижение от 8,16 на сто.

Свързани компании:

Доверие Обединен Холдинг АД(DUH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:06 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още