IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 11 ноември

08:16 | 11.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

България е сред лидерите в ЕС по употреба на антибиотици за животни

В. Сега

България продължава да е сред лидерите в Европейския съюз по продажби на антибиотици за ветеринарни цели и съответно по употреба. В периода 2010 - 2017 г. потреблението на антимикробни препарати в отглеждането на животни за производство на месо в страната ни се е увеличило от 92.6 мг на килограм през 2011 г. до 132.3 мг/кг през 2017 година. Все пак известно намаление има, защото през 2016 г. "дозата" е била дори още по-голяма - 155.3 мг/кг.

Това пише в деветия доклад на Европейския надзор за потребление на ветеринарни антимикробни препарати (ESVAC), публикуван неотдавна. В него са разгледани подробни данни за лекарствата, техния вид и употреба в 31 страни, част от които обаче не са предоставили пълни данни за продажбите. Затова и авторите на доклада се застраховат - подаването на данни не е задължително и затова не е редно те да се сравняват. С цялата условност България все пак е на шесто място по продажба на антибиотици за животни. За сравнение най-малко антибиотици за ветеринарни цели са използвани в Норвегия (3.1 мг/кг), Исландия (4.6 мг/кг) и Швеция (11.8 мг/кг). Най-много такива медикаменти се ползват в Кипър (423.1 мг/кг), Италия (273.8 мг/кг) и Испания (230.3 мг/кг), става ясно още от доклада.

Търново първо откликва на призива да се вдигат данъци

В. Сега

Община Велико Търново може да стане първата, която откликва на призива на финансовия министър Владислав Горанов да се вдигат местните данъци. Там планират да отпадне 10-процентната отстъпка, която ползват гражданите при пълно издължаване на такса смет до 30 април. Тази отстъпка е въведена преди 12 години, предаде в събота БНТ. За предходните години има недостиг на приходи от такса битови отпадъци, което прави невъзможно да бъдат покрити всички разходи по сметосъбирането, се посочва в мотивите на местната администрация. В старата столица трети пореден мандат, още на първи тур, получи Даниел Панов (ГЕРБ).

Местните данъци в България са изключително ниски, както и данъчните оценки. Няма как с приходите от тях да се поддържа и развива инфраструктурата, каза в петък пред Нова тв Владислав Горанов. Местната инфраструктура трябва да се финансира от имуществените данъци. Държавата не планира да трансферира допълнителни средства към бюджетите на общините, а ако те имат финансови трудности, да повишават данъците. „Няма как да има виенска инфраструктура с пернишки данъци", каза министърът. Той не отговори категорично на въпрос дали новоизбраните кметове на ГЕРБ ще наложат увеличение. „Градоначалниците трябва да преценят каква политика да водят и да поемат своята отговорност. Ако решат да задържат ниски данъците и таксите, да бъдат така любезни да не се обръщат към правителството”, допълни Горанов. Според него подобни "приятни за ухото истории" объркват гражданите и ги оставят с усещането, че има безплатни неща.

Над 50%от българитеще пазаруват на „Черен петък”

В. Труд

Над 50% от българите ще пазаруват на “Черен петък”, който тази година се пада на 29 ноември. Това показва проучване на Асоциацията за защита на потребителите. Средно ще бъдат похарчени около 500 лв. на човек, като потребителите ще се насочат най-вече към търговските центрове и онлайн магазините.

Най-търсени ще бъдат дрехите, следвани от електрониката и обувките. Отстъпките средно ще са между 40 и 60%.

“На този ден, обаче потребителите трябва да внимават, защото се случват най-големите измами и подвеждащи реклами”, заяви председателят на Асоциацията за защита на потребителите Пейо Майорски.

Зеленчуците поскъпнаха драстично

В. Труд

Зеленчуците поскъпнаха драстично на борсите и тържищата на едро, показват данни на ДКСБТ. Оранжерийните краставици поскъпнаха с цели 11,5% на едро до 1,45 лева за килограм, а картофите се търгуват по 0,67 лв. на едро (+3,1%). Цената на оранжерийните домати достигна 2,15 лева за килограм (без промяна в цената), а чушките поскъпват с 4,2% и се търгуват по 1,25 лв./кг.

При плодовете ябълките и гроздето поскъпват съответно с 1%, до 0,97 лв. и с 3,3% до 1,55 лв. за килограм на едро.

Най-голям ръст при жилищните кредити

В. Труд

Жилищните кредити нарастват най-бързо. Заемите за домакинствата в размер между 100 хил. и 250 хил. лв. са се увеличили с 22,2%, или с 5618 броя за година, сочат данните на БНБ. Почти същият ръст от 22,1% има и при по-големите заеми за гражданите между 250 хил. и 500 хил. лв. Но като бройка кредитите в тази група са нараснали само с 595 и в края на септември са 3290 броя.

Заемите за домакинствата в размер между 100 хил. и 500 хил. лв. са предимно за покупка на имоти. Като за година отпуснатото чрез тях финансиране от банките е на стойност над 1 млрд. лв. Разбира се, част от тези кредити може да са взети от хора с сводна професия като лекари например, или еднолични търговци, които са вложили парите в бизнеса си. Но заради ниските лихви и голямото търсене на нови апартаменти най-голям ръст има именно при заемите за покупка на жилища. Банковото финансиране, както и личните спестявания на хората, които се влагат в имоти, допринасят за покачването на цените на жилищата.

Борисов: Интерконекторът Гърция-България е сред ключовите ни приоритети

В. 24 часа

Изграждането на интерконектора Гърция-България е сред ключовите приоритети на българското правителство в енергийния сектор. Реализацията на междусистемната газова връзка е от стратегическо значение не само за двете страни, а и за цяла Европа. Това написа премиерът Бойко Борисов в официалната си страница във фейсбук.

"Проектът е включен в 7-те топ приоритетни проекта на Европейския съюз в областта на енергетиката. Той ще доведе до реална диверсификация на маршрутите и източниците на снабдяване през Гърция чрез доставки Каспийския регион, Близкия изток и Източното Средиземноморие чрез съществуващи и нови терминали в Гърция и Турция", допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:18 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още