IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иммофинанс влага 29 млн. евро в жилищен комплекс и СПА селище

Цената на кв. м в комплекса ще се движи между 800 и 1100 евро без ДДС, а очакваните туристи са от английския, немския, руския пазар и бившите съветски републики

15:34 | 20.10.05 г.
Иммофинанс влага 29 млн. евро в жилищен комплекс и СПА селище

Иммофинанс“ ЕАД, собственост на "Иммофинанс Холдинг Лимитед“, част от инвестиционния портфейл на „Екуест Инвестмънт България Лимитед“ (листвана компания на борсите в Дъблин и Виена) ще инвестира 10 млн. евро в строителството на ваканционно СПА селище в с. Баня, община Разлог. Други 19 млн. евро ще бъдат вложени в изграждането на жилищен комплекс в столичния квартал Бояна, стана ясно на проведена днес пресконференция.

Ваканционното СПА селище в с. Баня ще е изградено на терен от 27 000 квадратни метра. Проектът е съвместен с община Разлог, която апортира терена в създаденото смесено дружество, в което ще притежава 30%. Изграждането на селището ще започне в началото на 2006 г., като се предвижда да бъде завършено в средата на 2008 г., съобщи Петър Дяков, изпълнителен директор на "Иммофинанс" ЕАД. СПА селището ще има жилищна част - фамилни къщи и апартаменти и хотел с 40 стаи със СПА и възстановителен център.

Цената на кв. м в комплекса ще се движи между 800 и 1100 евро без ДДС, а очакваните туристи са от английския, немския, руския пазар и бившите съветски републики. Засилен интерес се очаква и от Сърбия и Македония.

Вторият проект - "Бояна парк", ще представлява жилищен комплекс в подножието на Витоша, непосредствено под Панорамния път. Предвижда се строителството да е върху терен от 20 000 квадратни метра, закупен от повече от 15 собственици. Освен жилищните постройки в комплекса ще има паркови алеи, кътове за отдих, плувен басейн, тенис кортове, център за красота, супермаркет и други търговски обекти.

Строителството ще започне през първото тримесечие на 2006 г. , а пускането на комплекса в експлоатация е планирано за втората половина на 2008 г. След Ембаси Суитс, Бояна Парк е вторият голям проект на територията на страната, реализиран от „Иммофинанс“ ЕАД.

Не предвиждаме други инвестиции в София“, заяви Симона Първанова - мениджър маркетинг и продажби в дружеството.

Строителството на жилищния комплекс от затворен тип Ембаси Суитс, започна април месец тази година. Вече е изградена голяма част от парк зоната и е започната част от сити зоната, която е по-близко до булевард България. Очакваме пълно завършване на проекта следващото лято, като юли месец трябва да е готов за нанасяне. До момента са продадени 40% от апартаментите. Те варират между 100 и 150 квадрата, а средната цена на квадратен метър е от 990 до 1100 евро без ДДС“, заяви за Investor.bg Симона Първанова.

Инвестицията в комплекса с площ от 16 хил. кв. м от страна на Иммофинанс е 11 млн. евро, а в проекта участва и Агенцията за дипломатически имоти в страната (АДИС). Предвижда се да бъдат изградени 80 апартамента и да има 118 парко-места в подземен паркинг.

Специализираните изложения във Великобритания и анализ за изминалия сезон в канторите "международни клиенти " на Адрес недвижими имоти показват една и съща затвърждаваща се тенденция на ръст в интереса на чуждестранните клиенти към покупката на новостроящи се имоти в зимните курорти пред всички видове имоти по Черноморието.

Страната ни става атракктивна заради условията за ски и невъзможността на нито една от популярните за британците дистанции да я конкурира в този сегмент. Вече 52% от всички регистрирани чужди клиенти искат да закупят апартамент в комплекс, а не къща или парцел за строителство. При 36% през миналата година, 43% от купувачите сега са насочени към сделка в диапазон между 50 000 и 100 000 евро, което е значително покачване спрямо предни периоди, но трябва да се има предвид, че 65 000 евро продължава да е психологическа граница при покупка.

Най-малък остава делът на търсещите парцел, най-рязко са нараснали инвеститорите, които целят отдаване под наем и затова купуват в център или елитен квартал на голям град. Според запитването 30% от тези клиенти купуват с цел ползване на имота, а 70% - с цел инвестиция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още