IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Завод "Ламкос" в Косово очаква 50% ръст на продажбите за две години

Предприятието "Ламкос" в Косово се управлява и стопанисва от фирми, свързани с Валентин Захариев, бивш изпълнителен директор и настоящ заместник-председател на Надзорния съвет на "Кремиковци" АД

13:41 | 20.10.05 г.
Автор - снимка
Създател
Заместник-председателят на Надзорния съвет на Кремиковци Валентин Захариев откри завода за поцинкована ламарина на специална церемония в косовския град. Снимки: Авторът
Заместник-председателят на Надзорния съвет на Кремиковци Валентин Захариев откри завода за поцинкована ламарина на специална церемония в косовския град. Снимки: Авторът

Ръст от 50% в продажбите на завода "Ламкос" (NewCo LLamkos Steel LLC) в косовския град Вущри се очаква през следващите две години. Това заяви Валентин Захариев, заместник-председател на Надзорния съвет на "Кремиковци" АД по време на официалното откриване на завода във вторник вечерта.

В края на юли бе обявено, че „Кремиковци" АД е купило 100%  от "Ламкос" за 4.15 млн. евро.

Днес обаче от дружеството уточниха, че предприятието "Ламкос" в Косово се управлява и стопанисва от фирми, свързани с Валентин Захариев, бивш изпълнителен директор и настоящ заместник-председател на Надзорния съвет на "Кремиковци" АД. Ангажиментите, свързани с пряката дейност и инвестициите в завода, са поети и се изпълняват от свързаните с г-н Захариев дружества. Същото се отнася и за завода за полиестерно покритие на ламарина в гр. Лесковац, Сърбия.

Заводът възстановява производствената си дейност след 5-годишно прекъсване заради сложната икономическа обстановка в областта.

Капацитетът на завода е 120 000 тона поцинкована ламарина годишно. Очаква се износът да е около 80% от продукцията, като основните пазари ще са бивша Югославия, страните от бившия Съветски съюз, Нигерия и Китай.

В завода ще бъдат инвестирани 15 млн. евро за обновяване и модернизации през следващите 2 години. Първият резултат от програмата е пълният ремонт на производствените мощности, извършен през последните два месеца.

„Очакваме до две години броят на работниците в завода да се удвои от 500 души в момента и да стигне 1000“, заяви за Investor.bg новият генерален директор на „Ламкос“ Луан Бериша.

„Това е от изключителна важност, тъй като безработицата в община Вущри е доста висока“, добави Бериша.

Инвестицията е най-голямата до момента в общината и в Северно Косово, заяви Йоахим Рюкер, заместник на специалния представител по въпросите за възстановяване на областта към Мисията на ООН за временна администрация на Косово (UNMIK) по време на церемонията.

Според официалната статистика Косово е най-бедният регион на Западните Балкани. Годишният БВП на глава от населението е около 1000 евро, а безработицата минава 50%.

Междувременно днес от Комисията за защита на конкуренцията обявиха, че се забранява предоставянето на предвижданата държавна подкрепа за Кремиковци. Тя в конкретния случай би била счетена за държавна помощ, което според КЗК е недопустимо.

Свързани компании:

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:56 | 10.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още