IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Глобиха с 50 хил. лв. фирма, заблудила ТЕЦ Бобов дол заради доставка

Преписката в КЗК е образувана по молба на ОАО “Силови машини”-Русия, Санкт Петербург

15:09 | 19.10.05 г.
Автор - снимка
Създател
Глобиха с 50 хил. лв. фирма, заблудила ТЕЦ Бобов дол заради доставка

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи имуществена санкция в размер на 50 хил. лв. на “Българо-Украински търговски дом” ЕООД, София за извършено нарушение по чл. 30 от Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК), съобщиха от комисията. Преписката в КЗК е образувана по молба на ОАО “Силови машини”-Русия, Санкт Петербург.

От събраните по преписката доказателства комисията е установила, че по време на проведен търг за доставка на резервни части за турбини за ТЕЦ “Бобов дол”, “Българо-Украински търговски дом” ЕООД, София (“БУТД” ЕООД) съзнателно е посочило в своята оферта “Ленинградски завод за метали” ОАД (”ЛМЗ”) като производител на тръжните резервни части.

С това си нелоялно действие още в началото на процедурата по провеждане на обществената поръчка, “БУТД” ЕООД е въвело в заблуждение ръководството на ТЕЦ “Бобов дол” относно евентуалния производител и доставчик на предлаганите резервни части.

ОАО “Силови системи”, част от което дружество е и “ЛМЗ”, не е влизало в контакти с “БУТД” ЕООД за тяхната доставка чрез него. ОАО “Силови системи” е участвало непряко в разглеждания търг чрез друго, конкурентно на “БУТД” ЕООД дружество – “Кронос-1” ЕООД, което в тръжната си документация е предложило продукция именно на “ЛМЗ”.

Действията на “БУТД” ЕООД имат успех и дружеството печели търга, след което сключва договор за доставка на резервните части с ООД “Комтек-Енергосервиз”, от които получава сертификати за произход и качество, като по този начин си позволява некоректни действия, за сметка на качеството на търсените от ТЕЦ “Бобов дол” ЕАД резервни части и последващата безопасност и ефективност на уреда, в който те се влагат.

Поведението на дружеството е довело до увреждане интересите на конкурентите, включително и на ОАО “Силови системи”, в състава на което влиза и “ЛМЗ”. От друга страна, ТЕЦ “Бобов дол” ЕАД е било лишено от възможността да направи обективна преценка и избор на кандидатите за доставката, от които да избере най-подходящия за извършването й.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:37 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още