IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австрийската "Палфингер" ще инвестира 20 млн. лв. в Червен бряг

Очаква се с новата инвестиция да се увеличи относителният дял на произвежданите компоненти за кранове

13:03 | 19.10.05 г.
Автор - снимка
Създател
Австрийската "Палфингер" ще инвестира 20 млн. лв. в Червен бряг

Австрийската машиностроителна компания "Палфингер" днес започна строителство на нова производствена мощност в Червен бряг, в която ще бъдат инвестирани 20 млн. лева, съобщи изпълнителният директор на компанията Детлеф Кох. Той и министърът на вътрешните работи Румен Петков днес направиха първата копка на обекта в Червен бряг, който ще влезе в експлоатация в средата на следващата година.

С новата мощност ще бъдат разкрити над 200 нови работни места.

Строителството на новото хале се е забавило до момента заради липса на гаранции за самостоятелно електрозахранване, което се осъществява от подстанция, собственост на "БЕТА" - Червен бряг. Досега понякога се е стигало до изключване на тока, заради неплатени сметки на "БЕТА", което се е отразявало върху производствения процес в "Палфингер".

Проблемът е получил разрешение преди месец след оказаното съдействие от министрите Румен Петков и Румен Овчаров, както и от областния управител Цветко Цветков. Предстои обособяване на самостоятелно електрозахранване, съгласно действащата нормативна уредба.

Очаква се с новата инвестиция да се увеличи относителният дял на произвежданите компоненти за кранове. Това е и нова възможност в България да се прехвърлят основни производства от заводите на концерна във Франция, Германия и Австрия.

Концернът "Палфингер" е световен лидер в производството на подемни системи. До момента в България са инвестирани около 30 млн. евро, като 40 процента от тях са в дълготрайни активи. Седалището на концерна е в Залцбург, Австрия, а производствените му мощности са в Европа, Северна и Южна Америка.

От 1999 година "Палфингер" присъства в България, след като закупува собствено хале и терен от "БЕТА" - Червен бряг  и регистрира дружество "Палфингер Продукционстехкник България" ЕООД - Червен бряг. Дружеството е самостоятелно юридическо лице от юни 1999 г.

Основният предмет на дейността му е производство на части за кранове, като развива дейност в две общини. В момента дружеството има завод в Червен бряг за производство на готови механоизделия за монтаж на товароподемни кранове, в който работят 500 души, и завод за производство на хидроцилиндри в ямболското село Тенево с 300 души персонал.

В инвестиционния план на "Палфингер" е предвидено разширяване на производствената дейност в Червен бряг до 31 декември 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още