IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата

08:04 | 19.10.05 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата
Държавата в капан заради ТЕЦ-Варна
в. Стандарт
 
Сделката за ТЕЦ-Варна е на път да се провали. Руската "Единна енергийна система" вероятно ще се откаже от централата, за която предлага 390 млн. евро. Причината е договор със "Сименс" за рехабилитация на блокове, сключен преди месец от шефовете на ТЕЦ-а. Той е на стойност 11 млн. евро. Кандидат-купувачът обаче не желае да поеме този ангажимент.
 
Руснаците са поставили категорично условие контрактът да бъде прекратен, каза вчера директорът на Агенцията за приватизация Тодор Николов пред "Дарик радио". Именно заради този договор преди 10 дни преговорите с РАО бяха удължени за пети пореден път. Руснаците са изискали пълен превод на договора със "Сименс", за да се запознаят подробно. От седмица представители на РАО не са се явявали в приватизационното ведомство, а срокът за приключване на сделката изтича в понеделник.
 
Преди дни и министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров каза, че договорът със "Сименс" може да стане повод за провал на сделката за ТЕЦ-Варна. В тази ситуация държавата е с вързани ръце. Ако реши да изпълни искането на руснаците, трябва да развали договора за рехабилитация. Това означава плащане на неустойки на "Сименс" и загуба на доверие у инвеститорите. А компанията изпълнява и други контракти у нас. Другата възможна ситуация е РАО да се оттегли. Така държавата губи 390 млн. евро, което според експертите е висока цена за централата. Тогава държавата има възможност да преговаря за продажба с класирания втори кандидат - чешката CEZ, която дава 200 млн. евро по-ниска цена. Виновен за ситуацията засега не е посочен.
 
От АП вече са предложили на руснаците компромисен вариант - договорът със "Сименс" да остане в сила, а плащанията по него да са за сметка на държавата.
 
Слух за смяна на шефа на митниците
в. Новинар
 
Шефът на Агенция "Митници" Асен Асенов може да бъде сменен, съобщиха добре осведомени източници и допуснаха, че е възможно той вече да е подал оставка.
 
При решението за свалянето му натежали въпросите на Европейския съюз за показните убийства у нас, едно от които бе на митническа шефка. Шинка Манова бе убита на 10 октомври. Тя беше директор на "Последващ контрол" в Агенция "Митници" в продължение на две години. След смъртта й се заговори, че е била разработвана за покровителство на канали на Самоковеца. Асенов коментирал, че никой не му е съобщавал за нейни връзки със силова групировка, твърдят източниците.
 
От финансовото министерство отрекоха информацията за предстояща смяна на Асенов. От Агенция "Митници" казаха, че в момента той е в командировка в Англия.   
 
Премахват данъчния номер за фирмите
в. Стандарт
 
От 2006 г. спира даването на данъчни номера при регистриране на фирми, научи "Стандарт". Търговските дружества ще се идентифицират само по номера си по БУЛСТАТ. Това гласи новият Закон за регистър БУЛСТАТ, според който фирмите ще имат само един номер.
 
ЕС запазва за България строгия контрол за "Гражданска отговорност"
в. Сега
 
Европейският съюз може да запази по-строгия контрол по границите си за застраховка "Гражданска отговорност" на българските автомобили, ако страната не постигне изискваните 90% обхват на задължителната застраховка. Това съобщи зам.- председателят на комисията за финансов надзор Ралица Агайн при обсъждането на проекта на кодекс за застраховането на първо четене в икономическата комисия към парламента.
 
Въпреки че имаха забележки към проекта, депутатите го одобриха. Тези 90% са изискване на ЕС и ако не бъдат постигнати, може да бъдат посочени като недостатък в редовния доклад на еврокомисията, каза Ралица Агайн, зам.-председател на комисията за финансов надзор. Според нея в момента между 50 и 59% от регистрираните у нас автомобили имат задължителната застраховка. Предвижда се след влизането на страната в ЕС полицата по "Гражданска" да бъде валидна и в Евросъюза, а "Зелена карта" да се издава като сертификат към нея.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:07 | 19.10.05 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още