IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 24 октомври

08:46 | 24.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

АПИ не видя проблем в критиките на ЕК по проекта за "Струма"

в. Сега

Строителството на магистрала "Струма" през Кресненското дефиле е на път да докара сериозни разходи за бюджета. Проектът, който минава през защитени зони, е в нарушение на европейски директиви. Има неточности по отношение на трасетата, графика и сумата. Това е записано в отговор на Европейската комисия (ЕК) по изпратената преди два месеца апликационна форма за еврофинансиране, написа "Капитал" в сряда, като се позова на свои източници. Заради тези и още неточности, както и бавенето на държавата, можем да останем без еврофинансиране по този проект. От Агенция "Пътна инфраструктура" обаче не видяха проблем. "Апликационната форма за строителството на лот 3.2 от АМ „Струма“ е подадена за одобрение от Европейската комисия на 9 август 2019 г.  На 15 октомври т. г. е получено писмо, с което се изискват допълнителни разяснения", гласи отговорът на пътната агенция на уточняващи въпроси на в. "Сега". Според АПИ това било "част от работния процес и обичайна практика при подготовката на големи инфраструктурни проекти". В отговора на агенцията се посочва още, че по подобен начин преминава процесът по одобряване на апликационните форми и на всички останали пътни проекти, финансирани от фондовете на ЕС.

НЗОК не е готова да поеме изделията за хора с увреждания

в. Сега

Здравната каса още не е в състояние да поеме осигуряването на помощните средства за хората с увреждания. Това трябваше да стане от 1 януари, но от НЗОК предлагат отсрочка до 30 юни следващата година. Дотогава медицинските изделия и помощните средства за хората с увреждания ще се получават по стария ред - от Агенцията за социално подпомагане, но ще се заплащат от здравната каса, обяви председателят на надзорния съвет на касата Жени Начева. Изделията за хора с увреждания се осигуряват от Агенцията за социално подпомагане, като хората ги получават с решение на специализирани лекарски комисии. Заради съмненията за злоупотреби отдавна се твърди, че дейността трябва да премине към здравната каса, тъй като АСП няма медицински компетенции. Затова още преди година в закона за бюджета на НЗОК за 2019 г. беше въведена и промяна, според която НЗОК да поеме изделията от 2020 г., а самите средства да са от държавния бюджет, а не от здравни вноски. Идеята беше МЗ да изработи механизма за отпускане, плащане, оценка на качеството и контрол.

Склонни сме да похарчим средно 419 лв. на Черния петък

в. Монитор

Българите са склонни да похарчат средно по 419 лв. по време на намаленията на предстоящия Черен петък. Това сочат данните от проучване на платформата Black-Friday.Global. На 29 ноември се очакват значителни отстъпки в търговските центрове и в интернет, като в България те често започват още в четвъртък и продължават до края на календарната седмица или на месеца.

В българските магазини Черният петък, който започва като еднодневна акция за разпродажби в САЩ, навлиза през 2013 г. и през последните 5 години популярността му нараства динамично. Според резултатите от проучването 60% от анкетираните знаят за съществуването на Черен петък в нашата страна. Участие в разпродажбите ще вземат 43% от българите, като това е с 11% повече от миналата година.

Започна изграждането на най-дългия пътен тунел в България

в. Монитор

Започна строителството на тунел „Железница“ от автомагистрала „Струма“, както и на пътните участъци непосредствено преди и след него. Съоръжението ще е с дължина около 2 км и ще бъде най-дългият пътен тунел, изграждан досега у нас. 

Изпълнението е обособено в три части - тунела, пътя преди и след него, за да може на обекта да се работи едновременно и да завърши в срока на Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г. 

Тунелът ще бъде с две отделни тръби за движение. Дължината на всяка ще е около 2 км. Съоръжението ще бъде с всички необходими системи за енергоефективно осветление, вентилация, видеонаблюдение, пожароизвестяване, интелигентна система за управление на трафика, аварийни SOS кабини, електронна система за контрол на достъпа и т. н. Ще бъде изграден и обслужващ тунелен път при южния портал на тунела откъм гр. Симитли, площадка за хеликоптер, два моста над Суха река, които са съответно 108 м и 18 м, подпорна стена и др.

Отчетоха най-ниското ниво на контрабанда на цигари в последните десет години

в. Труд

До 3,4% е спаднала контрабандата на цигари през второто тримесечие на 2019 г. Това е най-ниското ниво на контрабандата на цигари в последните десет години, което са отчитали. На събитието традиционно присъстват премиерът Бойко Борисов, министърът на вътрешните работи Младен Маринов, финансовият министър Владислав Горанов, шефът на Агенция „Митници“ Георги Костов и други представители на властта. Намалението спрямо предходния месец е 0,4%, а спрямо година по-рано 1,3%, показват още данните.

Компенсират 190 фирми с пари от квотите за мръсен въздух

в. 24 часа

190 големи фирми ще могат да кандидатстват за финансова помощ в размер на 25% от парите от продадените квоти въглеродни емисии. Кабинетът прие допълнение към Закона за ограничаване изменението на климата и го изпраща в парламента. Но помощта ще влезе в сила след нотификация от ЕК. Според правителството така се създава правна рамка за въвеждане на механизъм за подпомагане на предприятията от индустриалните отрасли и подотрасли, изложени на значителен риск от “изтичане на въглерод”. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още