IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 14 октомври

08:15 | 14.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Бизнесът се обяви против затягането на контрола върху регистрацията по ДДС

в. Сега

Българската стопанска камара (БСК) се обяви против предложената от финансовото министерство законова поправка, с която се затяга режимът за регистрация по ДДС. Според бизнеса в опит да пресекат измамите с избягване на регистрацията чрез формална смяна на собствеността МФ ще затрудни коректните фирми. Вчера депутатите от бюджетната комисия в парламента гласуваха на първо четене промени в закона за ДДС заедно с пакета данъчни изменения за 2019 г. В същото време шефката на комисията Менда Стоянова обеща между първо и второ четене новата разпоредба да се прецизира. Според новия текст, когато две или повече свързани фирми извършват една след друга еднородна дейност в един и същ търговски обект, в облагаемия оборот ще се включват приходите от всички фирми, работили в обекта за последните 12 месеца. Под еднородна дейност се разбира предлагането на идентични стоки и услуги, едни и същи активи, персонал, търговски марки, доставчици, клиенти или наименование на обекта.

88% от европарите за регионален туризъм стоят неизползвани

в. Сега

На фона на провала на летния сезон и на трупащите се проблеми България е усвоила едва 12% от европарите за регионален туризъм. Страната ни разполага с почти 200 млн. лв. по програма "Региони в растеж", но досега от тях са усвоени едва 24.6 млн. лв. - 12.5% от наличната сума, показва справка на в. "Сега".  Евросредствата са за развитие на туристически атракции и за насърчаване на регионалния туризъм "чрез съхраняване, опазване, популяризиране и развитие на културното наследство на територията на цяла България". Подкрепят се проекти, които допринасят за възстановяване, опазване и рекламиране на обекти от национално и световно значение, като част от бюджета може да се харчи и за " туристически елементи" -  пейки, маси, кошчета за боклук и др.

Две трети от кандидатите за програмисти не изкласяват

в. Сега

Две трети от учениците, започнали обучение по професия "приложен програмист" по програмата на просветното министерство "Обучение за IТ кариера", се отказват заради трудния материал. Това показват данни на МОН за изпълнението на проекта, който съществува от три години. Наскоро започна приемът на кандидати за тази учебна година. Обучението за IТ кариера започна през 2017/18 г. с 936 десетокласници. Идеята бе в продължение на 3 г. - последните три от гимназиалния етап - учениците да се научат да работят с различни операционни системи и езици за програмиране, да използват софтуерни инструменти, да прилагат основните видове алгоритми, да инсталират приложен софтуер, да тестват внедряване на приложения и др., като в крайна сметка придобият квалификация "приложен програмист". Тази година от първоначално записалите се обаче са останали едва 228 ученици, т.е. успеваемостта е едва 24%. През учебната 2018/19 г. обучение по програмата са започнали 742 ученици, като техният брой в момента е 321, т.е. 43% успеваемост.

Половината от хотелиерите се скриха от държавата

в. Монитор

Само 12 123 места за настаняване са се вписали в Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) до началото на октомври, когато изтече крайният срок. Броят им е близо наполовина по-малко от очакванията на туристическото министерство, показва справка на ведомството.

В началото на февруари бе пусната системата ЕСТИ, в която трябва да се впишат над 20 000 места за настаняване. Към 9 октомври най-много са регистрираните апартаменти за гости (4910), следвани от стаите за гости (2365) и къщите за гости (2063). В новата система хотелите са общо 2120, от които 937 са семейни, регистрираните бунгала са 218, а почивните станции – 118. Най-малко са излезлите на светло вилни селища - 3, а едва 5 са селищата за почивка.

За 9 месеца: Близо 200 нарушения в енергийните предприятия

в. Монитор

Главната инспекция по труда е установила 193 нарушения в 53 енергийни предприятия на територията на цялата страна, съобщиха пред „Монитор“ от ведомството.

Данните, свързани с икономическата дейност на „Производство, разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“, показват, че за първите 9 месеца на годината са извършени 70 проверки в 53 предприятия, като инспекторите са констатирали общо 193 нарушения. От тях по осигуряването на здраве и безопасност при работа са 117 броя, а 76 пък са нарушенията по осъществяване на трудови правоотношения.

17,7 хил. души изкарват над 9000 лева намесец

в. Труд

Точно 17 763 души имат официални доходи над 108 хил. лв. за 2018 г., което означава, че средно на месец изкарват по над 9000 лв. Това става ясно от писмен отговор на министъра на финансите Владислав Горанов на въпрос на депутата от БСП Димитър Данчев. Сред тях има шефове на банки и на други големи компании. Любопитно е, че точно 139 души от хората с най-високи доходи над 9000 лв. на месец са на възраст до 26 години. Още 152-ма души до 26 години имат доходи между 6000 лв. и 9000 лв. средно на месец. Някои от тях вероятно са футболисти или IT специалисти тъй като са твърде млади, за да заемат ръководни постове в големи компании. 1413 от хората с най-високи доходи пък са на възраст между 26 и 35 години.

След фалита на "Астрал Холидейз": Настояват за разследване на дейността на туроператора

в. 24 часа

Напрежение след фалита на българския представител на „Томас Кук” – „Астрал Холидейз”. Фирмите, които все още чакат двата туроператора да изплатят задълженията си към тях, настояват за разследване на дейността им, предава bTV Превозвачите и доставчиците обвиняват „Астрал Холидейз” в нелоялност. Туроператорите им дължат стотици хиляди лева за трансфери на туристи и за екскурзии. Според потърпевшите фалитът на компанията е планиран. Браншът настоява за законови мерки, които да не позволяват достъп до пазара на лица, обявили фалит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още