IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

МС, МФ и прокуратурата ще възлагат извършване на финансови инспекции

17:16 | 17.10.05 г.
Автор - снимка
Създател
МС, МФ и прокуратурата ще възлагат извършване на финансови инспекции

Три законопроекта, свързани със синхронизацията на законодателството ни с общото право на ЕС, е подготвило Министерството на финансите (МФ), обявиха от министерството. Това са проектите на Закон за финансовото управление и контрол в публичния сектор (ЗФУКПС), Закон за вътрешния одит в публичния сектор (ЗВОПС) и Закон за държавната финансова инспекция (ЗДФИ).

Проектът на Закон за държавната финансова инспекция предвижда извършване на последващи проверки за законосъобразност на финансово-стопанската дейност на организациите и лицата от публичния сектор. Проверките ще се правят от Агенция за държавна финансова инспекция, която ще бъде правоприемник на АДВФК по отношение на инспекционната функция.

Голяма част от инспекционната дейност се предвижда да се инициира чрез сигнали. Министерският съвет и министърът на финансите ще се ползват с правомощието да възлагат извършването на финансови инспекции, а по силата на Закона за съдебната власт с такова правомощие разполагат и органите на прокуратурата.

Молбите и сигналите на останалите държавни органи и частни лица ще бъдат подлагани на предварителен анализ на съотношението ползи/разходи.

Органите на Агенцията за държавна финансова инспекция ще извършват чрез финансови инспекции последващ контрол по изпълнение на бюджетната дисциплина (спазване на бюджетното, финансово-стопанското и отчетното законодателство). Предвижда се Агенцията за държавната финансова инспекция, съгласно ЗДФИ, да представя ежегодно отчет на Министерския съвет и постоянната комисия по бюджет и финанси при Народното събрание.

В проекта на ЗВОПС е заложен децентрализиран модел на вътрешния одит в публичния сектор и преминаване на тази функция от Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол (АДВФК), която в момента я осъществява, към ръководителите на организациите от публичния сектор.

Регламентирана е отговорността на министъра на финансите за прилагането на вътрешния одит в публичния сектор. За осъществяване на тази отговорност в МФ се създава Централно хармонизиращо звено по вътрешен одит.

В организациите от публичния сектор ще могат да се създават и одитни комитети с участието на външни представители.

Проектът на Закон за финансовото управление и контрол в публичния сектор дефинира управленската отговорност. Тя се носи не само от ръководителя на цялостната организация, но и от ръководителите на административни структури, които са отговорни за съставянето, управлението и изпълнението на средства от държавния и общинските бюджет, автономните бюджети, както и други такива приемани със закон.

Въвежда се задължителен Консултативен съвет към министъра на финансите, като се дава възможността за създаването на такъв към другите ръководители на организации от публичния сектор, както и възможността министърът на финансите да изисква създаването на такъв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:20 | 17.10.05 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още