IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приста ойл може да направи IPO на БФБ-София през 2006 г.

Печалбата на дружеството за 2005 г. ще остане в рамките на миналогодишната, като е възможно да бъде и по-малка, защото има изоставане на цените на крайните продукти спрямо цените на влаганите в тях суровини

13:30 | 17.10.05 г.
Автор - снимка
Създател
Заводът на компанията в Русе; снимка: Приста ойл
Заводът на компанията в Русе; снимка: Приста ойл

Има вероятност "Приста ойл" АД да направи първично публично предлагане (IPO) на Българска фондова борса - София през 2006 г., каза председателят на Управителния съвет на дружеството Пламен Бобоков на пресконференция днес. „Не ни е чужда идеята да излезем с наши акции на фондовата борса, но първо трябва да се уточнят всички детайли. В групата влизат няколко предприятия, така че може би първо трябва да се направи консолидация, но може и да се реши да се пуснат акции на някои от отделните дружества“, каза Бобоков.

Според Пламен Бобоков трябва да се използват възможностите, които дава нашият капиталов пазар, където търсенето на нови книжа все още изпреварва предлагането. „Ако пуснем акции, това ще стане на нашата борса, а на по-късен етап, ако има благоприятни възможности, може да излезем и на чужда борса“, допълни той.

Дружеството е увеличило производството си през 2005 г., като оборотът е нараснал с около 30 на сто в сравнение с миналата година, съобщи Бобоков. "Въпреки това печалбата ще остане в рамките на миналогодишната, даже е възможно да бъде по-малка, защото има изоставане на цените на нашите крайни продукти спрямо цените на влаганите в тях суровини," допълни той. За 2004 г. нетната печалба на "Приста ойл" е 5,98 млн. лв.

През следващата година "Приста ойл" ще инвестира близо 9 млн. лв., като 4,8 млн. лв. ще бъдат вложени в изграждането във Варна на единствения в България специализиран терминал за базови маслени компоненти. "Всичко за изграждането на този терминал е готово, чакаме едно последно разрешение. Самото изграждане ще отнеме не повече от 5 месеца," каза още Бобоков.

Други 3,2 млн. лв. ще бъдат инвестирани в пускането на изцяло автоматизирана линия за производство на синтетични и полусинтетични масла с капацитет 5 млн. литра, както и за строежа на нова по-модерна лаборатория. Около 800 хил. лв. са предвидени за оборудването на 20 луксозни комплекса за смяна на масла.

По програмата на компанията за изграждане на специализирани центрове за смяна на масла до края на 2005 г. в цялата страна ще заработят над 95 центъра.

Инвестициите през следващата година ще бъдат реализирани със собствени средства и със заемен капитал.

През 2005 г. инвестициите на "Приста ойл" в България са над 3,5 млн. лв. "Инвестициите на компанията през тази година бяха насочени в четири основни направления," каза изпълнителният директор на дружеството Валентин Трифонов. Компанията е инвестирала в управление и контрол на производството с изграждането на нова операторска зала, както и в промяна на дизайна на разфасовките на масла от половин, един и четири литра. Другите две направления са въвеждане на нови апарати и анализи в лабораторията, както и за разработка на нови продукти полусинтетични и синтетични моторни масла, както и на нов антифриз.

Освен в България, ние сме концентрирали много усилия и инвестиции в чужбина, с цел да се превърнем в регионален лидер в нашата област“, каза Пламен Бобоков. Той допълни, че компанията ще се насочи към закупуване на съществуващи предприятия с утвърдени марки на местните пазари, като най-вероятно първите сделки ще бъдат сключени в Сърбия и Черна гора и в Украйна.

В края на септември от компанията обявиха, че „Приста ойл Турция”, дъщерна компания на „Приста ойл” ще произвежда над 30 вида моторни масла по лиценз на световноизвестната марка Valvоline. Заводът в турския град Кьорфез (на 80 км източно от Истанбул) е едно от най-модерните съоръжения за производството на масла в Турция с капацитет 86 000 тона годишно. Обемът на направените в него инвестиции надвишава 10 милиона долара.

Приста ойл” е създадена през 1993 г. В момента в групата влизат „Приста ойл” АД, "Монбат" АД, "Приста ойл Турция" Ltd., дружества за търговия в Румъния, Унгария и Украйна, търговски представителства в Белград и Скопие. Преди пет години компанията подписа първия си стратегически договор - с американския гигант „Тексако глобъл продъктс” и започна производство на продукти под неговата марка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 17.10.05 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още