IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата

08:18 | 17.10.05 г.
Преглед на печата
Руснаците се отказват от ТЕЦ "Варна" заради договор със "Сименс"?

в. Сега

РАО "ЕЕС" може да се откажат от ТЕЦ "Варна", използвайки като претекст сключения от вече бившето ръководство на централата договор със "Сименс". Това заяви икономическият министър Румен Овчаров, мотивирайки смяната на ръководството на ТЕЦ "Варна" преди една седмица.

Заради сключването на същия договор в началото на месеца Агенцията за приватизация (АП) удължи за пети пореден път срока за подписване на приватизационен договор за 100% от акциите на централата. Поредният изтича в края на тази седмица.

75 лева данък за жилище

Вдигат оценките на имотите до 30 на сто в големите градове

в. Стандарт

75 лева средно ще е данъкът за жилище в центъра на София догодина. До 30% скача налогът в столицата, Варна, Бургас и другите големи градове, ако се приеме предложението на зам.-министъра на финансите Георги Кадиев за увеличаване на данъчната оценка. Сега тя е малко над 38 000 лева за тухлена гарсониера от 59 кв. м в центъра на София, строена през 1983 г. След повишението с 30 на сто данъчната оценка ще доближи 50 000 лв.

Така държавата ще ни прибира 74,36 лв. вместо 57,20 лв., както сега. За основно жилище обаче ще плащаме половината от налога. Сметките на финансовото министерство засега няма да повлияят такса смет, защото кметовете сами решават колко пари ще събират за почистване. Възможно е на места обаче таксата да бъде повишена

Очакват проблеми със старта на Агенцията по приходите

в. Стандарт

Проблеми със старта на Агенцията по приходите, която трябва да заработи на 1 януари 2006 г., очакват депутати. Първият е, че ремонтът на сградата на "Цариградско шосе", където ще е агенцията, все още не е приключил. През 2003 г. той бе оценен на 15 млн. евро, а сега се оказа, че са нужни 35 млн. евро. Освен това софтуерът за събиране на налозите в ограничен обем щял да е готов чак през март. МВФ и Световната банка обаче не приемат отлагане на старта до 1 април.

 

Пускат парното само ако 2/3 от хората са съгласни

в. Новинар

"Топлофикация-София" ще започне да пуска парното от днес, но само на сградите, които са подали писмена заявка, че искат отопление, съобщиха от дружеството вчера. За да се пусне парното, под искането трябва да са се подписали поне 2/3 от живеещите в блока.

"Топлофикация" не иска да пусне парното без писмено искане, въпреки че условията за включване на отоплението са изпълнени. Парното трябва да заработи, ако в три последователни дни среднодневните температури са под 12 градуса. От началото на миналата седмица температурата е около 10 градуса, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология.


Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още