IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 21 септември

09:00 | 21.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Половината от парите, похарчени от държавата, са отишли нахалост

В. Сега

Близо половината от парите, похарчени от държавната администрация в последните десетина години, са отишли нахалост. Ефектът от тях може да се определи единствено като "провал". Това показва оценка на Института за пазарна икономика (ИПИ) за работата на администрацията, направена по анализи на одитните доклади на Сметната палата. В разпространения в петък анализ се отбелязва, че делът на провалите не намалява през последните години. Нещо повече - данните показват ясно, че в годините на парламентарни избори той се увеличава.

Това е шеста поред оценка на ИПИ за работата на администрацията. В анализа са обхванати 966 одитни доклада, публикувани от Сметната палата, които пък засягат похарчени бюджетни средства за крупната сума от 149 милиарда лева в периода от от 2008 до 2017 г. - за различни програми, проекти и разходи на администрацията. На базата на поставените оценки от одитните доклади и предварително избрани критерии институтът квалифицира работата на администрацията като „успех” или „провал”. Дейностите, чието изпълнение и резултати не позволяват да се причислят към една от двете групи, са определени като „некласифицирани”. 

Просрочените разплащания на бизнеса отново се увеличават

В. Сега

Просрочените задължения на бизнеса отново са започнали да растат, след като през 2018 г. бе отчетено намаляване на сроковете на отложено плащане. Това показва тазгодишното проучване на навиците на плащане в Европа, проведено от фирмата за събиране и изкупуване на вземания EOS Груп. Според него у нас просрочието при разплащането на фирмите през тази година е средно 21 дни, което е с 2 дни повече отпреди година и далеч над средното ниво за Европа от 10 дни.

Българският бизнес отново се нарежда в групата с лоша дисциплина - 23% от фактурите, издадени към фирми контрагенти, се плащат със закъснение или изобщо не се погасяват. Други страни със сходен дял нередовни плащания са Гърция - с 23%, Румъния - с 22%, и Великобритания - с 21%. Средното ниво за Европа е 19% просрочени фактури на компаниите.

20% от пътуванията със самолет на българите това лято - до Германия

В. 24 часа

20% от резервациите за самолетни билети, които са направили това лято българите, са били до Германия. Това показват данни на една от най-популярните платформи за търсене и резервиране на самолетни билети.

Броят на резервациите от нашата страна за летния период е нараснал с 18,3% спрямо миналата година, като 45% от резервациите са направени през мобилно устройство.

Вътрешните полети са представлявали 23,1% от общия брой резервации, като средната цена на билета е била 60 евро.

КРС състави акт на БНР, санкциите са между 10 000 и 100 000 лева

В. 24 часа

Заради 5-часовото прекъсване на излъчването на програма "Хоризонт" на 13 септември Комисията за регулиране на съобщенията е съставила акт на Българското национално радио, от който произтичат санкции между 10 000 и 100 000 лева.

Това съобщиха от комисията, като уточниха, че издаденият на 17 септември акт не е бил обжалван в предвидения от закона тридневен срок, от което следва издаване на наказателно постановление, предаде БНР.

София ще има детска поликлиника

В. Труд

Градската управа в София възнамерява да направи първата общинска детска поликлиника на мястото на бившия Център по наркомании в район “Възраждане”, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя обясни, че това е възможност за майките да потърсят здравна помощ за децата си в добре оборудвано и доболнично заведение, в което работят лекари от различни специалности, а не да ходят от клиника в клиника, докато се определи диагнозата.

Обмислят нови акцизи за горивата

В. Труд

Дискусия за въвеждане на нови правила за акцизите върху горивата стартира в рамките на ЕС. Сред възможните варианти е акцизите за горивата да се определят не на базата на тон или килограм, а в зависимост от енергийното им съдържание или емисиите въглероден диоксид (CO2). Може да бъде въведен и минимален акциз за тока, използван за придвижване на автомобили.

Финландия, която в момента е председател на Съвета на ЕС, поиска да бъде направена реформа при облагането на енергийните продукти. Това е обсъдено на среща на министрите на финансите от ЕС (ЕКОФИН) през миналата седмица. На нея участва и министърът на финансите Владислав Горанов.

1,2 млрд лв. са приходите от Слънчев бряг

В. Монитор

Туристическият сезон на юг е бил успешен, сочат данните от статистиката. Първенството по приходи в сектора безапелационно държи най-големият ни морски курорт Слънчев бряг, който дава 20% от приходите в сектора. Близо 1,2 млрд. лева са приходите от реализирани нощувки в хотелите там.

„За месеците юни и юли България е била посетена от 2 700 000 туристи. В Бургаско се наблюдава сериозен ръст на българските летовници. Той е с 15 процента, а това компенсира спадът от 11 % на немските и руските пазари. Слънчев бряг води класацията по брой туристи. 20% от приходите в сектора идват именно оттам. През юни и юли те възлизат на 1,2 милиарда лева“, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още