IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата

07:53 | 13.10.05 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата

Енергийният регулатор под пълна обсада

в. Сега

Седемте големи електроразпределителни предприятия (ЕРП) в страната, АЕЦ "Козлодуй" и НЕК дадоха на Върховния административен съд (ВАС) решението на енергийния регулатор за цените на тока, които влязоха в сила на 1 октомври. Жалбите на тези дружества са депозирани до вчера в деловодството на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Те трябва да бъдат внесени до дни във ВАС заедно със становищата на самата комисия.

От цените засега не се оплакват само ЕРП "Златни пясъци", ЕРП "Слънчев бряг" и ТЕЦ-овете. Те обаче имат още време да подадат искове, тъй като 14-дневният срок за обжалване на решението на ДКЕВР започва да тече от датата, на която са уведомени за него, а тя е различна за всяко дружество.

Кунева плаши Румъния със съд заради такси по Дунав мост

в. Сега

Таксите, въведени от Румъния за преминаване на Дунав мост от България, могат да се превърнат в проблем между двете страни, ако останат след влизането ни в ЕС. Това стана ясно от изказване на министъра на евроинтеграцията Меглена Кунева.

На 22 октомври тя ще обсъжда темата с румънската си колежка Анка Бояджиу. Таксите, срещу които се обяви министърът, са общински и са въведени от Гюргево за преминаване на моста. "След приемането ни в ЕС всеки български гражданин ще може да съди Румъния за таксите.

Месари и млекари на нож заради стандартите на ЕС

в. Стандарт

Млекари и месари се изпокараха люто заради предложението на земеделското министерство да се удължи срокът за въвеждането на евростандартите. 150 предприемачи от преработвателните сектори се събраха във ведомството на Нихат Кабил, за да обсъдят последиците от идеята.

Причина за конфликта стана предложението на Националната ветеринарномедицинска служба. Оттам обявиха, че до края на годината ще бъде изготвен проект, с който ще поискаме от ЕС въвеждането на евростандартите за 651 фирми да е от 1 януари 2006 г. до края на 2009 г. Според закона обаче всички предприятия трябва да са въвели практиките до края на тази година, а които не са успели, ще бъдат затворени.

Тройната коалиция не иска да намали акциза за колите и кафето

в. Новинар

Работната група към бюджетната комисия, която обсъжда новия закон за акцизите, е отхвърлила предложенията на десните партии за намаляване на акциза за колите и за премахването му за кафето, съобщи депутатът от ОДС Мария Капон.

Предложението на ОДС предвиждаше акцизът за колите да се намали с 30%. Сега с такъв данък се облагат автомобилите с мощност над 163 конски сили. ДСБ предлагаха още по-голямо намаление, като едновременно искаха да се въведе и единна ставка за новите и за употребяваните возила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още