IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Транс телеком“ и "Кейбъл нет" спечелиха търга за безжични мрежи

Двете фирми дават по 5 044 000 лв. за лиценза от Клас А

11:44 | 12.10.05 г.
Снимка: Corbis
Снимка: Corbis

"Транс телеком" и  "Кейбъл нет" спечелиха търга за изграждане на безжични национални мрежи за технологията "От точка към много точки", която позволява достъп до високоскоростен Интернет, телефон и други мултимедийни услуги без кабелна връзка.

Двете фирми дават по 5 044 000 лв. за лиценза от Клас А.

При цена 4 444 000 лева вчера БТК реши да прекрати участието си в търга за предоставяне на лиценз от Комисията за регулиране на съобщенията.

Малко по-рано се отказаха и участниците от "Мобилтел". 

Срокът за подаване на заявления за участие във втория търг за разпределяне на три лицензии от клас Б изтече на 26 септември, а компаниите, които подадоха документи, са: „Мобилтел” АД, БТК АД, „Некском – България” ЕАД, „Гити България” ООД, „Транс телеком” ООД, „Кериър БГ” ООД и „Орбител” АД.

Търгът за издаване на лицензиите от Клас Б ще е на 25 октомври, 2005 г., при първоначална тръжна цена от 672 000 лв. за лицензия и стъпка за наддаване - 50 000 лв.

Трите разрешителни от клас Б предоставят за ползване ограничен ресурс от 2х10,5 мегахерца, а двете от клас А - 2х21 мегахерца, всичките в честотния диапазон 3,5 гигахерца. Петте лицензии ще бъдат издадени за срок от 10 години.

Съгласно правилата за провеждане на търговете компаниите, които спечелят лицензии от Клас А, няма да имат право на участие в наддаването за разпределяне на лицензиите от Клас Б.

Мрежите, изградени по технологията “точка към много точки”, предоставят разнообразни далекосъобщителни услуги с качеството на оптичен кабел – пренос на глас и данни, достъп до интернет, факс, мултимедийни приложения и др.

Основното предимство на тези безжични мрежи е употребата им в отдалечени места, където прокарването на кабел е икономически неефективно, както и в силно урбанизирани райони.

Очаква се основни потребители на услугите на тези мрежи да бъдат както големи корпоративни клиенти, така и предприятия от малкия и среден бизнес, а също и определени категории крайни клиенти.

Транс Телеком стартира дейността си на 2 май 2005 година. Тогава компанията обяви, че започва да предоставя телекомуникационни услуги, включвайки в своята инфраструктура Петрол АД, ТПН, Трансхолд АД, и Транскард АД.

Кейбъл нет е създадена през 1997 г. и започва да развива своята дейност в областта на телекомуникациите, и по специално - в радиорелейния пренос. Две години по-късно фирмата разширява дейността си и в областта на кабелната телевизия. Днес компанията предлага и Интернет достъп, изграждане на мрежи, продажба и поддръжка на компютърна техника.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:41 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още