IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 5 септември

08:05 | 05.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Информационните системи на НАП били на ниво от 2008 г.

в. Сега

Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) е извършила проверка на Националната агенция за приходите (НАП), която е установила редица пропуски в работата на приходната администрация. Това стана ясно на поредното заседание на временната анкетна комисия, проучваща всички факти и обстоятелства около хакерската атака в НАП, довела до теч на личните данни на милиони българи, предаде БГНЕС. Председателят на КЗЛД Венцислав Караджов обясни пред депутатите от комисията, че приходната агенция има пропуски в някои технически и организационни мерки, които са довели до теча на информация. Проверката е показала, че основните отговорности за информационната сигурност са съсредоточени единствено в IT дирекцията и липсват разписани правила и процедури за защитата на личните данни изобщо.

Следващото увеличение на учителските заплати ще е под 20%

в. Сега

Следващото, трето поред, увеличение на учителските заплати, планирано за догодина, ще бъде под 20%. За обезпечението му в бюджета за 2020 г. са планирани 30 млн. лв. повече от т.г., т.е. общо 360 млн. лв. Това съобщи просветният министър Красимир Вълчев на национална работна среща на директорите, организирана от Съюза на работодателите в системата на народната просвета. По думите на Вълчев 360-те млн. лв. са заложени в средносрочната бюджетна прогноза и са налични. Въпреки че като обща сума те са повече от миналата година, процентът на увеличение ще е по-нисък от тазгодишните 20 на сто, тъй като ще се изчислява върху по-висока база. По думите на министъра то ще е над 10% (колкото ще получат останалите сфери на бюджетна издръжка) и ще се доближава до 20%. С колко точно обаче ще се повишат възнагражденията на учителите, ще стане ясно на по-късен етап.

Споделеното пътуване изяде 3 млн. лева на превозвачите

в. Монитор

Хилядите пътуващи споделено с шофьори от социалните мрежи намаляват приходите на автобусния бранш с 3 млн. лева годишно. Това показа проучване на „Монитор“ сред десетките групи за модерно транспортиране в интернет.

Най-големи са групите за пътуване от столицата в посока морето и Пловдив. Само за август към Бургас и обратно шофьори са превозили 2500 души. Повечето областни градове има поне по две групи, където предлагащи и търсещи услугата се срещат. Най-голямата такава група е "Пътуващи Бургас - София и обратно!", която към този момент има близо 66 000 членове.

Агенцията по заетостта обявява работни места на изложение със 150 топкомпании

в. Монитор

Аенцията по заетостта ще представи дейността си със собствен щанд на кариерното изложение за квалифицирани кадри Career Show 2019 на 10 септември в зала „Арена Армеец”.

Участниците във форума ще имат възможност да се запознаят със свободните работни места, предлагани на пазара на труда –  актуалните за деня свободни позиции за специалисти и квалифицирани работници, които се предлагат в цялата страна, и как могат да се информират за тях чрез сайта и офисите на Агенцията по заетостта. Ще бъдат презентирани различните услуги, както за търсещите работа, така и за работодателите. Нагледно ще бъде демонстрирана платформата за европейска трудова мобилност EURES, чрез която може да се окаже подкрепа на желаещите българи да се завърнат и работят в родината, заявиха още от агенцията.

Започна проверката в ТЕЦ „Брикел”

в. Труд

Представители на Министерството на околната среда и водите, на ДАНС и полиция извършват проверка в ТЕЦ „Брикел” в Гълъбово от 22:00 часа във вторник. Тя е разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров във връзка със сигнал на Държавна агенция „Национална сигурност” за потенциална заплаха за екологичната сигурност в България. Експертите трябва да установят дали има замърсяване на въздуха, в резултат на производствената дейност на централата, и в какви мащаби е то. Проверява се също какъв е видът на материала, който се изгаря за производството на електроенергия и пара. От ръководството на дружеството и Регионалната инспекция по околната среда и водите в Стара Загора отказаха коментар до приключване на проверката. В сряда пред топлоелектрическата централа „Брикел” имаше жандармерия

625 млн. мегаватчаса електроенергия произвела АЕЦ "Козлодуй" за 45 г.

в. 24 часа

Над 625 милиона мегаватчаса е произведената електроенергия от АЕЦ "Козлодуй" за 45 години от откриването си, а спестените въглеродни емисии за това време са над 743 милиона тона, заяви изпълнителният директор Наско Михов в началото на тържеството по повод годишнината от откриването на първата българска атомна централа, цитиран от БТА. АЕЦ "Козлодуй" е стожерът на българската енергетика, която произвежда чиста енергия на достъпни цени, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Приемайки почетен плакет по повод годишнината за приноса на Министерството на енергетиката, тя подчерта, че централата 45 години гарантира енергийната сигурност не само на страната, но и на региона. Приоритет за правителството е удължаване експлоатацията на мощностите на АЕЦ, продължи Петкова като отбеляза, че преди две години Пети блок е получил лицензия за експлоатация за още 10 години от Агенцията за ядрено регулиране /АЯР/.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още