IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 2 септември

08:07 | 02.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Продължават да валят сигнали за липсващи лекарства

в. Сега

Близо 600 са сигналите за липсващи лекарства, подадени за по-малко от година и половина към онлайн платформата за сигнализиране на пациенти, съобщи zdrave.net. От тях 30 са само за последния месец, обясни изпълнителният директор на Българската асоциация за развитие на паралелната търговия  с лекарства Боряна Маринкова. Асоциацията поддържа платформата.  За 30-те липсващи лекарства проверката сочи, че седем са дерегистрирани, т.е. производителите им са спрели да ги продават в България, 9 са без разрешение за употреба у нас, а четири са налични в аптечната мрежа. Останалите продукти са с временно преустановен внос. Именно временно или трайно преустановеният внос е основната причина за липси на медикаменти, сочи анализа на асоциацията - в 65% от случаите. В 22 на сто причината е напускане на пазара и дерегистриране на лекарствени продукти.

Поне три държави са блокирали обмена с НАП заради пробива на данни

в. Сега

Бомбите, заложени от "НАПлийкс", продължават да гърмят. Най-малко три държави са спрели да обменят чувствителна данъчна информация с българската приходна агенция, след като стана ясно, че данните на милиони фирми и граждани са били източени и пуснати в интернет. При хакерската атака на масиви на НАП бяха свалени лични данни не само на 5 млн. българи, но и на чуждестранни фирми и граждани. България е част от международната мрежа за автоматична размяна на данъчна информация, създадена да противодейства на укриването на бюджетни задължения и на прането на пари. Информация за получени доходи и разкрити банкови сметки си разменят всички държави от ЕС, световните финансови центрове и повечето офшорни зони. 

Недостиг на работници тормози над 50% от строителните фирми

в. Сега

В разгара на лятото бизнес климатът в България се влошава. Фирмите масово оценяват стопанската конюнктура като неблагоприятна, а през август песимизмът е обхванал всички сектори -  промишленост, строителство, търговия на дребно, услуги, показва редовната анкета на НСИ, провеждана сред мениджърите в страната. Навсякъде сред водещите задържащи фактори са недостигът на работници и служители и несигурната икономическа среда, но всеки бранш си има специфичен "букет" от затруднения.  В търговията на дребно например фирмите се оплакват най-много от тежката конкуренция. На второ място търговците посочват слабичкото търсене. На практика тези два проблема спъват дейността на над 40% от работещите в бранша. И изненадващо "само" около 25% срещат трудности с намирането на персонал.

Първият аквапарк в София готов през ноември

в. Монитор

Строителството на първия аквапарк в София ще приключи в началото на ноември. Това съобщи кметът на града Йорданка Фандъкова, която провери ремонтните дейности. Водната атракция ще бъде в парк „Възраждане“, а до момента е изградена на 80%. “Очаквам до 5 ноември да приключат строителните дейности, след това да започне приемането на обекта, узаконяването на басейна, така че до края на тази, началото на следващата година да заработи закрития басейн. Следващото лято децата и всички софиянци ще се радват на този публичен аквапарк”, заяви Фандъкова.

Разрешават продажбата на горива без касови бележки

в. Труд

Да се разреши продажбата на горива без касови бележки. Това ще стане възможно, ако се приемат промени в Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, предложени за обществено обсъждане от Министерството на икономиката. Абсурдът е, че става въпрос за акцизни стоки, поставени от министъра на финансите в списъка на стоките с висок фискален риск. Вратичката е оставена с нов текст в закона, който предвижда горива да могат да се продават на трети лица, ако те бъдат отчетени по Закона за ДДС. Има два вида начина за отчитане на горива по Закона за ДДС, обясниха за “Труд” експерти. Единият е този, който знаем всички – отиваме на бензиностанцията, зареждаме гориво и получаваме касова бележка.

4 фирми добиват злато в България

в. 24 часа

Четири фирми добиват злато понастоящем в България, като през 2018 г. количеството стига рекордните 9 тона. Те са в резултат от дейността на “Дънди Прешъс Металс Челопеч”, “Дънди Прешъс Металс Крумовград”, “Асарел - Медет” в Панагюрище и “Горубсо - Кърджали”. Добили са 8995 кг злато за миналата година. Това сочат данни от Националния баланс на запасите и ресурсите на находищата на подземни богатства у нас, предоставени от Министерството на енергетиката. От тях се вижда, че добивът бележи устойчив растеж през последните 10 години. За този период той се е увеличил почти 2 пъти, като през 2008 г. е бил около 4,5 тона. Най-голям скок се наблюдава между 2011 и 2012 г. - от малко над 5 до повече от 7 тона. През 2014 г. извлеченото злато достига до 8 тона годишно и запазва тази стойност 3 поредни години. След това, през 2017 г., отново има ръст и стойностите вече доближават 9 тона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още