IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 26 август

08:10 | 26.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Поправката "Артекс" ще помогне на втори небостъргач

В. Сега

Втори небостъргач в столицата ще се окаже облагодетелстван от промените в закона за устройство на територията, с които бе удължена валидността на разрешенията за строеж за сгради втора категория. След небостъргача "Златен век" в "Лозенец", който на първа съдебна инстанция се оказва с изрядни книжа благодарение на законовата поправка, прочула се като "Артекс", с ново удължено разрешение за строеж би следвало да е и небостъргачът "Гранд Каньон" на турската компания "Гаранти Коза", който се изгражда в "Младост 3". Дълго време по изграждането му нямаше напредък, което не попречи на фирмата да получи зелена светлина от СОС за втори етап на проекта. 

Обстоятелствата около разрешението за строеж на "Гранд Каньон" се различават от тези на "Златен век", но резултатът е същият - документът би следвало да е с удължена валидност. Разрешението за строеж на "Гранд Каньон" е издадено на 24 февруари 2017 г. Към този момент поправката "Артекс" вече е била влязла в сила. Тя е обнародвана броени дни по рано - в броя на "Държавен вестник" от 7 февруари 2017 г. Документът обаче явно е издаден, без да е отчетено, че законът междувременно е изменен. В него изрично е записано, че разрешението губи правна сила, ако до 5 години не е завършен  грубият строеж. Тези срокове са по старите редакции на ЗУТ, а от февруари 2017 г. срокът за валидност на строителните разрешения за сгради втора категория е 10 години от започване на строителството.

Аквапарковете у нас се оказаха извън всякакъв контрол

В. Сега

инциденти, но въпреки това държавата отказва да посочи ведомство, което да следи за спазване на правилата за безопасна експлоатация на този тип водни увеселения. В края на юли при трагичен инцидент на пързалка в Приморско загина младеж.  Реакция от институциите отново няма.  

"Няма организация в България, която да следи за безопасността на аквапарковете в страната", заяви Митко Вълев, член на управителния съвет на сдружението "Българска професионална асоциация за басейни и СПА". Министерствата на туризма и на икономиката заявиха пред в. "Сега", че контролът върху аквапарковете, които се множат в страната ни не само по морските курорти, не е в техните компетенции. Същото твърдят и от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). В отговор на въпроси на в. "Сега" председателят на ДАМТН Петър Горновски пише, че контролът на басейните им е вменен с наредба, която е влязла в сила съвсем скоро - на 12 юли 2019 година. Затова и от ДАМТН все още не можели да кажат има ли нарушения на новия нормативен акт, какви са те, има ли наложени санкции. Регистър на плувните басейни също засега няма.

Държавата ще плаща трансплантации и в страни извън ЕС

В. Сега

Държавата ще поеме финансирането на трансплантации на органи и стволови клетки в "най-подходящото за пациента лечебно заведение в чужбина", гласят нормативни промени, предложени от здравното министерство. В момента с публични средства се финансират трансплантации само в държави от ЕС, европейското икономическо пространство, Швейцария или в държави, с които България има сключен договор, което ограничава възможностите при част от пациентите и се налага те сами да намират средства за лечението си.

Затова МЗ предлага в случаите, когато трансплантация не може да бъде извършена в България, такава да бъде финансирана в най-подходящата болница в чужбина. Промяната ще важи както за деца, така и за възрастни.

Само медици ще практикуват нетрадиционно лечение

В. Сега

Хора със средно образование вече няма да могат легално да практикуват неконвенционални методи за лечение, гласят промени в Закона за здравето, подготвени от здравното министерство. Правото на подобни практики ще е само на хора с медицинско образование - лекари, зъболекари, фармацевти и специалисти по здравни грижи. От над 10 години законът позволява на лечители да се регистрират в местната здравна инспекция и да практикуват някой от разрешените от закона неконвенционални методи за благоприятно въздействие върху здравето - използване на нелекарствени продукти от органичен или минерален произход, нетрадиционни физикални методи, акупунктура или ирисова диагностика. 

За да се гарантира, че подобно лечение няма да е опасно за пациентите, от лечителите се изискваше освен диплома за средно образование да имат успешно изкарани поне 4 семестъра във висше медицинско училище с обучение по анатомия, патология и физиология. Тъй като изискването е на практика неизпълнимо, от МЗ решават да го отменят. Например в столичната здравна инспекция са регистрирани 152 практикуващи неконвенционални методи, огромната част от тях са лекари и физиотерапевти, но не е ясно има ли учили анатомия хора със средно образование.

Хората сега готови да купуват най-много от последните 6 години

В. 24 часа

Готовността на българина да купува не е била толкова висока от 2012 г. насам, а склонността към потребление се повишава трайно. Това са изводите от анализ на Института за пазарна икономика за структурата на домакинските бюджети.

Последните данни на НСИ показаха, че разходите растат по-бързо от доходите. Това обаче не означава, че стандартът на живот на българските домакинства пада, а напротив - следствие е на бума на пазара на труда, нарастващите заплати, трайното покачване на общия показател на доверието на потребителите и на нагласите им за закупуване на стоки за дълготрайна употреба. Всичко това се наблюдава през последните години, отбелязват от ИПИ, като добавят и още една причина за тази тенденция - ниската доходност на банковите влогове, които са традиционният начин за спестяване.

Морето по-евтино и топло през септември

В. Труд

Топло море и хубаво време обещават синоптиците през септември, а офертите стават по-изгодни. Още от 20-и август по хотелите започнаха намаления. В Слънчев бряг цените падат с 20-25%. На първа линия до плажа може да се нощува срещу 140-180 лв. От 15-и септември цените слизат с още 20 на сто. В комплекса в момента нощувка с ол инклузив и басейн е 36 лв. Нощувка с десет лева отгоре може да се намери в друг хотел – с басейн и ол инклузив. 26 евро, но без закуска предлага друга оферта. В Несебър има нощувки по 84 лв., но със закуска, обяд, вечеря и еднократно безплатно посещение на аквапарк. Хотел в Ахелой предлага преспиване срещу 48 лв. и обявява, че е със “спа термална зона”.

В семейните хотели в Поморие вече има нощувки и по 20 лв., съобщават туроператорите. На юг е пълна евтиния. В Китен, Приморско и Царево в късното лято може да се намери нощувка от 5, 10 и 20 лв. В Китен има хотели срещу 39 лв. на нощ и включени закуска, обяд и вечеря.

6200 болнични спрени за проверка за половин година

В. Монитор

6168 са спрените и обжалваните болнични листове за периода януари – юли за тази година. Отменените 1987 броя, това съобщиха от НОИ за „Монитор“.

Ръстът на обжалваните болнични за общо заболяване е два пъти по-голям спрямо тези за 2018 година. За същия период на миналата година са обжалвани 3311 и отменени 1304 болнични, а за цялата 2018 г. общият брой на обжалваните е 6710, на отменените – 2419.

Основанието за обжалване е неспазване на нормативните разпоредби, свързани с експертизата на временната неработоспособност, коментират от НОИ.

За първите три месеца на тази година НОИ е изплатил 130 159 820 лв., за същия период през миналата година сумата е с 10 милиона по-малко, тогава са платени 119 227 271 лв., заявиха от института.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още