IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Клъстър "Българска коприна" ще развива бубарство в Разградско

Ако проектът се осъществи в предвидените срокове, със засаждане на черници през пролетта на 2006 г., първите количества коприна ще могат да бъдат изкупени след 2,5-3 години

12:38 | 10.10.05 г.
Автор - снимка
Създател
Клъстър "Българска коприна" ще развива бубарство в Разградско

Създаденият през миналата година клъстър "Българска коприна" ще инициира засаждането на черници в района на Разград, като това ще бъде пилотният проект на клъстъра. "На среща с представители на общини и притежатели на земи в Разградско бяха обсъдени възможностите за засаждане на черници и развитие на бубарството", каза за Investor.bg Милка Димитрова, председател на съвета на директорите на "Дунавска коприна" АД и учредител на клъстера.

Предвижда се да бъдат засадени около 2,5 милиона черници. "Предвижданията са направени на базата на земите, които могат да се използват за тази цел", каза още Димитрова. Според нея в инициативата ще се включат собственици на земи, както и общини от областта. Черниците ще бъдат собственост на притежателите на земите, а клъстерът ще сключи договори с тях за изкупуване на коприната.

Ако проектът се осъществи в предвидените срокове, със засаждане на черници през пролетта на 2006 г., първите количества коприна ще могат да бъдат изкупени след 2,5-3 години. Това е срокът, в който черниците стават годни за храна на бубите, които от своя страна произвеждат коприна.

"През тази година в България не е произвеждана коприна от буби, главно заради липсата на черничеви насаждения, през следващата година също няма да има такава коприна. Поради тази причина "Дунавска коприна" трябва да внася суровина от Китай", допълни Димитрова. За възстановяване на производството на българска естествена коприна е необходима годишно около 70 тона сурова коприна.

Точно толкова е капацитетът на единствения мулинажен цех за преработка на сурова коприна у нас на русенското предприятие "Дунавска коприна". За тези количества ще трябва да се добиват около 800 тона копринени пашкули и да се ползват черничеви насаждения върху около 10 000 декара.

"Дунавска коприна" е едно от най-старите предприятия за производство на изделия от коприна у нас. В момента 68% от капитала му са собственост на германската копания "Мюлер и синове". Клъстърът "Българска коприна" бе създаден през 2004 г. с цел възраждане на производството на естествена коприна у нас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още