IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 16 август

08:07 | 16.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Русия ограничи вноса на свинско от България

в. Сега

Русия е въвела на 9 август временни ограничения за доставки в Русия на свински продукти от България и Словакия поради влошеното положение с африканската чума по свинете (АЧС), съобщават местните агенции. „Федералната служба за ветеринарен и фитосанитарен надзор информира, че поради влошаването на епидемиологичната ситуация при африканската чума по свинете в България и Словакия от 9 август се поставят временни ограничения за доставката на живи свине, свинско месо и продукти, съдържащи свинско месо, свински ембриони и сперма от глигани в Руската федерация от цяла Словакия и България“, се казва в документа. Изключение се прави за видовете продукти, които са обработени по технология, гарантираща унищожаване на вируса на АЧС: готови продукти от свинско месо, готови продукти, съдържащи свинско месо или суровини от него, както и суровини от животински произход (от свинско месо).

Стотици протестират срещу новия консул във Валенсия Пламен Георгиев

в. Сега

Стотици българи се подписаха в петиция (https://www.peticiq.com/signatures.php?tunnus=237263&page_number=7&num_rows=10) срещу назначението на бившия шеф на антикорупционната комисия Пламен Георгиев за генерален консул във Валенсия. Юристи заявиха, че кандидатурата му не отговаря на законовите изисквания за този пост, а БСП обяви, че това е "подигравка" на управляващите с обществото. Премиерът Бойко Борисов не отговори на въпроси  на "Сега" за изненадващото назначение на Георгиев.

МОН ще "прецизира" достъпа на ДАНС до регистрите му

в. Сега

Просветното министерство е готово да "прецизира" най-дискусионните текстове в инструкцията за 24-часов достъп на ДАНС до информационните му фондове. Това мъгляво обещание даде в ефира на Би Ти Ви зам. просветният министър Деница Сачева. Както е известно, контрарузнаването поиска да има 24 часа, 7 дни в седмицата достъп до регистрите на МОН за учениците, студентите и децата в предучилищна възраст. Обяснения за това агенцията така и не даде, а в самата инструкция е записано, че ще ги ползва за "справочна дейност".

Хакерите ударили НАП по модела на ГРУ

в. Монитор

Хакерите от „ТАД груп“, които източиха данните на близо 5 млн. български граждани, са действали по модела на руското военно разузнава ГРУ. Това пише американският вестник ”Ню Йорк Таймс”, който коментира, че моделът на атаката напомня запазената марка на руските шпиони. Изданието се позовава на американски официални лица, които следят отблизо дейността на Русия. Вестникът припомня, че българският вътрешен министър Младен Маринов също е говорил в началото за външна намеса в атаката. ”Ню Йорк Таймс” отбелязва, че изтеклите данни са били разпратени до медиите от руски имейл и то по времето, когато България е сключвала сделка със САЩ за обновяване на своята военна авиация с изтребители F-16. 

Фандъкова разпореди проверка на подлезите в София

в. Монитор

Кметът на София Йорданка Фандъкова разпореди проверка на всички подлези в града. Нареждането идва след като възрастна жена заклещи крака си в шахта в подлеза на бул. „България“.

„За съжаление е поддала решетката на подлеза и веднага мой авариен екип се е притекъл, за да помогне на пострадалата жена", коментира Фандъкова инцидента. Тя добави, че тази решетка ще бъде сменена веднага. „Знаем, че подлезите са най-честите места за вандализъм. Затова трябва да бъдат проверявани ежеседмично и да се предприемат мерки, за да не допускаме подобни инциденти“, каза още Фандъкова и допълни, че поддръжката им е задължение на районните кметове.

ВАС отхвърли жалбата срещу изграждането на националното хранилище за радиоактивни отпадъци

в. Труд

Петчленен състав на Върховния административен съд отхвърли жалбата срещу изграждането на Национално хранилище за ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци. Тя оспорваше решение на съда от 15 ноември миналата година, касаещо легитимността на Оценката на въздействието върху околната среда (ОВОС) на съоръжението, съобщиха от Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци”. Това означава, че решението на Министъра на околната среда и водите от 2016 г. за одобрение на осъществяването на инвестиционното предложение за изграждане на Национално хранилище за погребване на ниско- и средно активни радиоактивни отпадъци е в сила и няма пречки за изграждането на хранилището. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още