IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 12 август

08:05 | 12.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

ДАНС поиска 24-часов достъп до данните на всеки ученик и студент

в. Сега

Държавна агенция "Национална сигурност" поиска пълен достъп до информационните фондове на Министерството на образованието, в които се съдържат данни за всяко дете в предучилищна група, всеки ученик и всеки студент в България. Този достъп трябва да бъде осигурен 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Така на практика агенцията ще може да знае във всеки един момент за всички ученици и студенти какво учат, къде го учат, дали са прекъснали, какъв е успехът им, къде се местят. Безпрецедентният достъп до тази информация е предвиден в съвместна инструкция между агенцията и министерството, чийто проект е публикуван за обществено обсъждане. Мотивите към проекта са лаконични, но от тях е видно, че инициативата е на ДАНС. Агенцията се позовава на чл. 30, ал. 3 от Закона за ДАНС, според която министерствата и ведомствата предоставят на агенцията достъп до информационните си фондове по ред, определен със съвместна инструкция на председателя на агенцията и съответния министър или ръководител на ведомство.

До 10 хил. лв. получават фирмите за достъпна среда

в. Сега

Остават два дни, в които работодателите могат да подават проекти в Агенцията за хората с увреждания за безвъзмездно финансиране по Националната програма за заетост на хората с увреждания. Процедурата бе обявена в края на юни, а срокът за кандидатстване е до 17:30 часа на 13 август. Идеята е държавата да подпомогне по този начин фирмите да изпълнят квотните си задължения за наемане на лица с трайни увреждания. Финансирането ще е на конкурсно начало и по четири компонента, като найголямата сума от 10 000 лв. ще се предоставя за оборудване и приспособяване на защитени работни места спрямо индивидуалните потребности на новонаети лица с увреждания. 10 хил. лева ще се отпускат и за приспособяване на съществуващи работни места с уреди и съоръжения, с които ще се компенсират дефицитните състояния на наетите работници и служители при изпълняването на служебните им задължения.

Гешев форсира кампанията си с "бомбастични" разкрития

в. Сега

След големия заговор срещу държавата в НАПлийкс, активността на зам. главния прокурор Иван Гешев, който е единствен кандидат за обвинител №1, слезе и до обикновените хора. Прокуратурата има проблем с битовата престъпност и домашното насилие и това ще бъде един от приоритетите на държавното обвинение в следващия период, защото държавата е в дълг към хората в малките населени места. Това обяви Гешев през почивните дни, след като се разходи до Варна, за да информира за разкриването на две убийства.

ВМЗ-Сопот отчита почти двоен ръст на печалбата

в. Сега

Почти двойно увеличение на печалбата отчитат Вазовските машиностроителни заводи (ВМЗ) в Сопот. Това показват резултатите на дружеството за второто тримесечие на годината, публикувани от финансовото министерство. Така ако за същия период на м.г. "ВМЗ-Сопот" е регистрирало печалба от 4.9 млн. лв., сега заводът е на плюс от 9.2 млн. лв., показа справка на в. "Сега". След свиването на дейността му през 2018 г. добрите резултати в първото полугодие на тази година се дължат на увеличения износ и на приходите от продажба на специална продукция. Отделно от това над 1 млн. лв. са и приходите от услуги - наеми, ремонти на специални изделия, приходи от полигонни изпитвания и др., показва още финансовият отчет на дружеството. То е спечелило и от продажба на материали като метали, метални отпадъци и др. По това перо тази година във "ВМЗ-Сопот" са влезли 1.4 млн. лв. на фона на 977 000 лв. година по-рано.

От чатовете на Тодоров и Бойков лъсва: Хакерите пробвали няколко атаки срещу държавни системи

в. Монитор

Хакерите от „ТАД Груп“ са пробвали да точат данни и от други държавни учреждения освен НАП, но невинаги са успявали. Това става ясно от публикуваните от прокуратурата в петък част от нови доказателства по разследването срещу собственика на „ТАД Груп“ Иван Тодоров, търговския директор на фирмата Георги Янков и служителя Кристиян Бойков. Бойков е обвинен за хакването на данните на 5 100 000 български граждани от масивите на НАП и изпращането им на български и чуждестранни медии – кибертероризъм, а Тодоров и Янков – като подбудители към престъплението.

В Сандански се изгражда най-високото виенско колело в България

в. Монитор

До стадиона в Сандански започна изграждането на най-високото виенско колело в България. Диаметъра му ще бъде 30 метра, а кабинките ще са всяка с климатик, така че да функционира и през зимните месеци. Новата туристическа атракция ще бъде ключова за развитието на парк Свети Врач и бъдещите му допълнителни площи и алеи на север. Благодарение на рекордните си размери и красивата гледка виенското колело ще се превърне в поредната причина туристите да посещават курортния град.

С диаметър от 30 метра височина новата придобивка на Сандански ще бъде над два и половина пъти по-висока от сградата на общината. Кабинките на колелото ще бъдат климатизирани (подобно на “Окото на Лондон”) и това ще му позволи да работи целогодишно. Така посетителите ще имат невиждана досега гледка на града, парка и Пирин планина през всички сезони.

„Булгаргаз“ иска увеличение на цената на природния газ с 0,82%

в. Труд

В съобщение до медиите „Булгаргаз“ ЕАД уведомява своите клиенти, че прогнозната цена на природния газ за ІVто трим. на 2019 г. е 45,27 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). В сравнение с утвърдената за ІІІто трим. на 2019 г. цена (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), прогнозната цена за ІV-то трим. на 2019 г. е по-висока с 0,37 лв./MWh или с 0,82%, информират от дъщерното дружество на „Български енергиен холдинг“. Прогнозното увеличение на продажната цена се дължи основно на по-високите тарифи за пренос на природен газ през територията на Румъния за 2019/2020 газова година.

Летен срив на цените на плодове и зеленчуци, но са по-скъпи от 2018 г

в. 24 часа

Августовско поевтиняване на плодове и зеленчуци отчита търговията на едро. Цените на оранжерийните краставици за седмица са паднали с 27,5%, до 1,40 лв. за килограм, а отглежданите на открити площи се продават по-евтино с 15,2 на сто, до 1,51 лв. Това показват данните на комисията по стоковите борси. Въпреки чувствителното падане на цените в повечето случаи те остават по-високи в сравнение със същия период на миналата година. Тогава килограм краставици, гледани на открито, е струвал 1,15 лв., а 1,30 лв. е била цената на оранжерийните. Градинските домати са поевтинели с 18,8 на сто през миналата седмица и са с цена 1,47 лв., но по същото време преди година са стрували 1,25 лв. за килограм. Оранжерийните струват 1,95 лв. - с 15,9 на сто надолу, но през 2018 г. цената им е 1,63 лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:54 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още