IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 5 август

08:05 | 05.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Имуществените декларации на магистратите остават скрити

в. Сега

Публичният регистър с имуществените декларации на магистратите ще остане затворен още неопределено време. Онлайн регистърът, който се поддържа от Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС), не работи вече повече от две седмици. Той беше спрян, след като ИВСС публикува декларацията на съдия Мирослава Тодорова, в която не бяха заличени личните ѝ данни и тези на семейството ѝ. От пресцентъра на ИВСС обясниха пред "Сега", че се "извършва проверка, след която достъпът до регистъра на сайта на инспектората ще бъде възстановен". Оттам обаче отказаха да се ангажират със срок. Не е ясно и защо е необходимо толкова време за извършването на въпросната проверка.

Възрастни ще връщат добавки, ако ползват личен асистент

в. Сега

Хората с най-тежката степен на увреждания 90 и над 90% занапред ще трябва да заявят съгласието си, че се отказват от добавката, допълваща пенсията им, ако поискат да ползват услугата личен асистент. Това гласят приети от правителството промени на Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, заложени в новия Закон за личната помощ. Те се отнасят за 77 600 души, които в момента получават към пенсиите си ежемесечно по още 99.50 лв. добавка за чужда помощ. Добавката се отпуска съгласно Кодекса за социално осигуряване за компенсиране на дефицитите на възрастните хора с двигателни и психически увреждания и  еобвързана социалната пенсия за старост, като размерът й е 75 на сто от нея. До този момент потребителите на асистентска подкрепа по различните програми са ползвали безплатно услугата, но занапред ще трябва да се включват в изплащането на заплатите на личния си асистент - 560 лева месечно за тази година. 

Държавата още не вижда причини да търси неустойки за "Булгартабак"

в. Сега

Въпреки че цигареният гигант "Булгартабак" вече не съществува, Агенцията за приватизация не смята да налага неустойки - поне засега, съобщи в. "Капитал". Според договора за приватизация от 2011 г. предметът на дейност трябваше да бъде запазен поне до 2021 г., но на практика цигарените фабрики вече не работят. В момента не е ясно кой е мажоритарен собственик на остатъците от някога славния "Булгартабак", тъй като фирмата купувач премина през няколко ръце. При раздържавяването се смяташе, че интерес към сделката има Делян Пеевски. Тогава той отричаше, но по-късно се появи официално като акционер, а сетне се оттегли.

Доматите най-скъпи от 5 години насам

в. Монитор

Средната цена на доматите на едро за юли е стигнала близо 1.90 лв. на килограм, сочат данни на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA). Увеличението е с 40% в сравнение със същия период на миналата година. В магазина пък ръстът е с 14%, или почти 2 лв. на килограм. Очакванията са средната цена за тази година да стигне 2.65 лв., което е с 9% над нивата за последните 5 години.

Забраняват продажбата на БГ ракии и бренди без сертификат

в. Монитор

Забранява се предлагането на пазара на винени, гроздови е джиброви ракии, както и на бренди, произведени в България, които не притежават сертификат за автентичност. Това е записано в нов Закон за виното и спиртните напитки, публикуван за обществено обсъждане на портала за обществени консултации.

Всяка партида от етилов алкохол от земеделски произход, дестилат от земеделски произход и спиртни напитки, произведени в България пък ще се придружава от протокол за изпитване, издаден от акредитирана лаборатория.

„АЕЦКозлодуй” с 99%ръст на печалбата

в. Труд

Печалбата на „АЕЦ Козлодуй” нарасна с 99% през първата половина на годината, като причината за това са увеличените продажби на електроенергия на борсата и ръста на цената на тока на свободния пазар. По предварителни данни дружеството приключи първото полугодие на 2019 г. с печалба след данъци в размер на 197 млн. лв., пише в публикувания финансов отчет. За същия период на миналата година отчетената печалба е в размер на 99 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още