IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орешарски: Намалението на осигуровките ще остави до 600 млн. лв. в бизнеса

Вероятно през следващата година данък общ доход ще се облага по три скали - 20, 22 и 24%, а необлагаемият минимум ще бъде 180 лв.

15:34 | 05.10.05 г.
Автор - снимка
Създател
Пламен Орешарски; снимка: МФ
Пламен Орешарски; снимка: МФ

Намалението на осигурителната тежест ще остави около 500-600 млн. лв. в ръцете на бизнеса, каза днес финансовият министър Пламен Орешарски на среща с членовете на Българската международна бизнес асоциация (БИБА) и Съюза на работодателите в България. "Вече се обсъжда евентуалното намаляване на осигурителната тежест през следващата година, като вариантите са два - това да стане с 2-3 на сто или с 5-6 на сто. При приемане на втория вариант в бизнеса ще останат 500-600 млн. лв.", каза Орешарски.

Вероятно през следващата година данък общ доход ще се облага по три скали - 20, 22 и 24%, а необлагаемият минимум ще бъде 180 лв. "Промененото облагане на данък общ доход ще даде възможност за домакинствата през следващата година да останат около 180 милиона лева", каза още Орешарски.

Според него по-малките приходи в бюджета от намалялата данъчна тежест ще бъдат компенсирани донякъде от по-ранното въвеждане на увеличението на някои акцизи.

Засега не се предвижда намаление на Данък добавена стойност. Според министъра през следващата година ще бъдат подготвени съвсем нови закони за ДДС и корпоративния данък, които да влязат в сила през 2007 г.

През следващата година правителството ще съсредоточи усилията си в три основни направления - евроинтеграцията, макроикономическата стабилност и засилване на социалната функция, каза още министърът на финансите. За подготовка на членството на България в Европейския съюз засега от различните министерства са поискани около 300 млн. лв. за следващата година.

"Обективната икономическа ситуация в момента не е от най-добрите", каза още министърът. В момента според него действат няколко неблагоприятни фактора - ценовият шок при горивата, щетите от наводненията, както и големият дефицит по текущата сметка на платежния баланс, който ще бъде между 10 и 11% от БВП в края на годината.  "Жалко е, че правителството трябва да прави разходи за възстановяване, а не да инвестира", допълни той.

В бюджета за следващата година ще бъде заложен нулев бюджетен дефицит. "Ще се опитаме да задържим обема на публичния сектор на ниво около 40% от БВП", каза още Орешарски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:24 | 05.10.05 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още