IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 2 август

07:47 | 02.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Партията на Слави ще разбърка политическото блато, прогнозират социолози

в. Сега

При всички положения анонсираният от Слави Трифонов нов политически проект ще разбърка политическото блато, но в същото време обявеното от него към момента е твърде малко, за да се правят категорични прогнози какво ще е влиянието на "Няма такава държава". Социолози, с които "Сега" разговаря, смятат, че партията на Трифонов може да влезе в Народното събрание при следващи избори, но е трудно да се предположи доколко тя ще е стабилна. "Чат-пат сме чували за Слави Трифонов, но за партията му нищо не знаем все още. Голяма част от българите се чувстват политически непредставени, така че всеки нов проект има някакви потенциали. Докъде стигат те, може да се разбере едва когато стане ясно какъв е продуктът. Партия ли ще бъде, движение ли, не е много ясно", каза социологът Живко Георгиев от ББСС "Галъп". По думите му е важно да се види какво ще е позиционирането на формацията, "да разберем на популистки мотиви ли разчита, какви са му посланията, антисистемен ли ще бъде и изобщо за какво ще се бори". Георгиев припомни, че от 20 г. шоуменът тества почвата.

Държавата още не вижда причини да търси неустойки за "Булгартабак"

в. Сега

Въпреки че цигареният гигант "Булгартабак" вече не съществува, Агенцията за приватизация не смята да налага неустойки - поне засега, съобщи в. "Капитал". Според договора за приватизация от 2011 г. предметът на дейност трябваше да бъде запазен поне до 2021 г., но на практика цигарените фабрики вече не работят. В момента не е ясно кой е мажоритарен собственик на остатъците от някога славния "Булгартабак", тъй като фирмата купувач премина през няколко ръце. При раздържавяването се смяташе, че интерес към сделката има Делян Пеевски. Тогава той отричаше, но по-късно се появи официално като акционер, а сетне се оттегли. Софийската цигарена фабрика още през 2016 г. бе затворена и дори вече е разрушена, а на мястото й усилено се строи. В началото 2019-а бе спряно производството и на фабриката в Благоевград - под претекст, че е временно. Според синдикатите обаче машините са изнесени и в Благоевград са останали едва 15 души персонал - от над 2000 в силните години на предприятието.

Една трета от решенията на КЗК падат в съда

в. Сега

Около 30% от решенията или определенията на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) биват частично или изцяло отменяни от Върховния административен съд (ВАС). Това показва годишният отчет на антимонополната комисия за 2018 г., който бе приет от Народното събрание тези дни. Става въпрос за решения, свързани с нарушения по Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК). Отчетът показва още, че през м.г. КЗК е образувала общо 1120 производства, като най-голям брой от тях са по Закона за обществените поръчки (ЗОП). По него са образувани общо 981 производства, следвани от 132 производства, образувани по Закона за защита на конкуренцията. През 2018 г. са били образувани и 7 производства по Закона за концесиите. Големият брой на производствата по ЗОП не е учудващ, тъй като става въпрос за големи проекти, финансирани с държавни или европари. Най-често се обжалват поръчки за магистрали за стотици милиони, ремонти на пътища и други скъпи проекти. Подаването на възражения обаче блокира процедурата, а това често пъти е сериозен проблем.

Заявленията за помощи за деца вече се подават и по електронен път

в. Монитор

Заявленията за помощи за деца вече могат да се подават и по електронен път или по пощата. От днес влизат в сила промените в правилника за прилагане на Закона за семейните помощи за деца.

С промяната се цели намаляване на административната тежест и улесняване на гражданите. Досега документи се подаваха само лично в дирекция "Социално подпомагане" според настоящия адрес на заявителя. От днес, за да подадат заявленията онлайн, хората ще трябва да разполагат и с електронен подпис.

100млн. лв. ефинансовият дефицит за лекарства

в. Труд

Очакваният финансов дефицит за медикаменти до края на настоящата година се очаква да е в размер на 90-100 млн. лв. Това става ясно от стенограма на последното заседание на Надзорния съвет на НЗОК, проведено на 26 юли. По думите на председателката на съвета Жени Начева недостигът на средства може да се компенсира от отстъпките в цените на лекарствата, които фармацевтичните компании са задължени да правят. Събирането на тези отстъпки обаче не върви добре и е необходимо този процес да бъде ускорен, посочи представителят на работодателите в Надзора – проф. Григор Димитров. Изчисленията показват, че по отношение на разходите за медикаменти най-голям е делът на средства при лекарствата за домашно лечение. По това перо дефицитът се очертава да е в размер на около 40 млн. лева

Гърция не е забранявала вноса на свинско от България

в. 24 часа

Гърция спря вноса на свинско от България, писаха гръцки медии. По-късно българското министерство на земеделието съобщи, че това не е вярно, няма така информация от Гърция.. Гърция въведе строги проверки на граничните пунктове. Туристите се проверяват за свинско месо и продукти от него. Силен е контролът на властите и в пограничните райони с България, написаха още медиите в южната ни съседка. Агенцията по безопасност на храните на Гърция въведе извънредни мерки по контрол след информацията за огнища на африканска чума по свинете в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:23 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още