IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Иван Искров подкрепя политиката на по-ранното увеличение на акцизите

Според него, ако се обсъждат идеи за намаляване на ДДС от 20 на 18 на сто, по-добре е това да стане в края на мандата на сегашното правителство

11:57 | 03.10.05 г.
Автор - снимка
Създател
Иван Искров; снимка: БНБ
Иван Искров; снимка: БНБ

Управителят на БНБ Иван Искров подкрепя политиката на по-ранно изтегляне на увеличението на акцизите. Той каза това днес пред журналисти след откриването на конференцията "Икономически и паричен съюз и новите държави-членки: година след присъединяването", предаде Dnes.bg. 

През втората половина на 2008 г. ще има оценка от Европейската централна банка. Би било много глупаво в момент, когато нямаме инструменти за влияние върху инфлацията, тогава правителството да вдига цените на тока или други административно контролирани цени или да увеличава някои акцизи, посочи Искров.

"От тази гледна точка аз напълно подкрепям политиката на по-ранно изтегляне на хармонизирането на тези цени. Това е стъпка в правилната посока. Рано или късно нашите акцизи трябва да достигнат минималните нива на Европейския съюз", допълни той.

Според Искорв не трябва да се забравя, че в крайна сметка данъците служат за пълнене на хазната. "По-добре хазната сега да се пълни от акцизи, отколкото в бъдеще да се влияе негативно върху инфлацията", посочи той.  

Според него обаче въпросът с изтеглянето на акцизите ще се реши от правителството и парламента.

Не ми се ще да се стига до варианта, приложен в Гърция, която дори намали някои акцизи, за да изпълни критериите за инфлация преди влизането в еврозоната, каза Искров.

 

Според него, ако се обсъждат идеи за намаляване на ДДС от 20 на 18 на сто, по-добре е това да стане в края на мандата на сегашното правителство, към 2008 г. 

Планира се и запазване на валутния борд до влизане в еврозоната при съществуващото равнище на фиксиран валутен курс на българския лев в съотношение 1.95583 лева за едно евро.

Системно провежданата от 1997 г. насам фискална политика, основана на балансиран бюджет или излишък, спомогна дългът на правителството да се съкрати до нива, далеч по-ниски от приетите в Европейския съюз критерии и доведе до намаляване на цената на кредита и до подобряване на възможностите за инвестиции, каза Искров.

При наличието на паричен съвет фискалната политика остава единственият инструмент за относително бърза реакция при неблагоприятни развития в икономиката на страната, посочи той. За да има гъвкавост при нарастващ дефицит по текущата сметка и бързо растящ частен дълг, е необходимо бюджетът да компенсира това с реализиране на излишък.

Постигането на изискваната ниска инфлация ще бъде критерият, чието изпълнение ще представлява най-голямото предизвикателство, каза още Иван Искров. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 03.10.05 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още