IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 10 юли

08:10 | 10.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Шофьорските курсове скачат до 1000 лева

В. Сега

Цената на шофьорските курсове може да достигне 1000 лв. Това ще се случи, ако Министерството на образованието и науката (МОН) одобри предложението за увеличение на броя на задължителните часове кормуване за курсистите, за да бъдат допуснати до шофьорския изпит. Към момента бъдещите шофьори карат 31 часа на пътя, но според школите за обучение те не са достатъчни и трябва да бъдат увеличени до 45.

Курсовете за подготовка на водачите струват между 650 и 800 лв. в зависимост от инструктора и града. "В момента се опитват за сметка на потребителя да решават проблеми на бизнеса. Самите школи очакват повишение в цената с 300 лв. Новината ви е, че цената ще стане 1000 лв.", коментира пред "Сега" председателят на Управителния съвет на Института за пътна безопасност Богдан Милчев. На практика МОН изготвя учебните програми, по които да се обучават курсантите. От просветното министерство обаче отричат да са инициатори на предложението за увеличение на часовете. "Съюзът на българските автомобилисти са тези, които провеждат това обучение", заявиха от пресцентъра на МОН. От асоциацията на автомобилистите пък бяха категорични, че не те са предложили идеята.

Управляващите стартираха ликвидацията на машинния вот

В. Сега

Ликвидацията на машинния вот вече е в ход. Във вторник управляващите от ГЕРБ и „Обединени патриоти“, подкрепени от „Воля“, предложиха да бъде отменено приетото преди няколко месеца решение, според което на местните избори наесен трябваше да има 6000 устройства за гласуване. Подкрепата си е дало и ДПС. Вносителите искат също занапред машинно гласуване изобщо да не се провежда на парламентарни и местни избори, а само на президентски и европейски. От ГЕРБ казаха ясно, че ще поставят и въпроса дали въобще има нужда от машинен вот.

Сламката, за която управляващите се хванаха, за да започнат наказателната си акция срещу новата изборна технология, беше документ, който Централната избирателна комисия (ЦИК) представи пред парламентарната правна комисия в края на юни. Макар и лансиран като анализ на проведените през май евроизбори, това всъщност беше атака срещу машинното гласуване. Председателят на ЦИК Стефка Стоева обяви, че само 27.7% от избирателите, гласували в секции с машини, са се възползвали от устройствата. Затова всеки глас, подаден с машина, е излязъл приблизително 59 лв. на държавния бюджет, докато хартиената бюлетина струвала само 0.77 лв. Стоева подчерта, че интересът към машинния вот намалявал, а протоколите на секциите с машини масово съдържали грешки. И прогнозира, че всички проблеми с машините ще се утежнят на местните избори.

Шефът на НЕК призна за пороци при пазара на ток

В. Сега

Комисията за защита на конкуренцията започва анализ на пазара на ток у нас. Тя е поредният орган, който ще проверява дали има спекула на независимата енергийна борса. Анализът ще бъде успореден с този, който в момента се прави от енергийния регулатор, без да е ясно кога ще приключи.

Средно подобно проучване отнема 3-4 години, обясни председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов, като се позова на опита на Дания, Германия, Франция. Това стана по време на проведената във вторник дискусия в парламентарната комисия по енергетика, посветена на пазара на свободния ток, който според работодателите е силно опорочен и манипулиран. Дискусията идва дни след като бизнесът се оплака, че купува най-скъпия ток в Европа. По данни на работодателите на практика от началото на годината досега големите енергийни потребители са купували по-скъп ток в сравнение с фирмите от повечето страни в ЕС.

Сами ще учим пилоти за F-16, САЩ поемат 60 млн. лв. от цената

В. 24 часа

Във военновъздушното училище в Долна Митрополия ще бъде изграден център с тренажор за обучение на пилоти за изтребителите F-16.

Това е предвидено в подобрена оферта на САЩ за продажбата на 8 изтребителя на България. Поправките в първоначалното предложение са получени от правителството в края на миналата седмица, а днес кабинетът трябва да одобри сделката.

Тренажорът във военновъздушното училище ще е проектът по индустриално сътрудничество, който получава България заради покупката на американските изтребители. Там ще могат да се обучават както български летци, така и чужди, като цената на бревета ще е 30 хил. евро.

България е на първо място по брой на жени в ИТ сектора

В. 24 часа

Страната ни е на първо място в Европейския съюз по брой на жени в ИТ сектора. Нежният пол е над една трета от всички работещи в сферата на информационните и комуникационните технологии у нас, предаде bTV.

Делът на жените в ИТ сектора у нас е двойно повече от средното за Съюза, показват данните на Евростат. Така страната ни заема първото място в класацията на работещите дами в индустрията, след нас е Литва, на дъното - Унгария.

С 218млн. лв. обновяват градския транспорт наСофия

В. Труд

Столичната община кандидатства за 218 млн. лв. безвъзмездна помощ от Европейския съюз, за да купи нови возила за градския транспорт. Това ще стане ако общинският съвет одобри в четвъртък предложението на кмета на София Йорданка Фандъкова. Идеята е със сумата от ОП “Околна среда” общината, “Столичен автотранспорт” и “Столичен електротранспорт” да купят новите превозни средства, за да се повиши качеството на въздуха в София.

Онлайн плащанията без касови апарати

В. Труд

Онлайн плащанията с банкови кредитни и дебитни карти да не се регистрират от търговците с касови апарати, обсъжда работна група за предстоящи промени в Наредбата Н-18 за отчитане на оборотите в търговските обекти. Идеята е НАП да получава информация за оборотите им чрез платежните оператори. Същевременно за онлайн търговците ще остане изискването за издаване на електронни касови бележки, които и в момента трябва да изпращат на клиентите си. Предложението на бизнеса е оборотът да не се отчита от традиционен касов апарат, а само от софтуера, който генерира електронната касова бележка.

95млн. лв. за детска болница

В. Труд

Обществена поръчка за изграждане на Национална многопрофилна детска болница откри министърът на здравеопазването Кирил Ананиев във вторник, 9 юли. Максималната стойност на поръчката е 95 442 000 лв. с ДДС и е за проектиране, строителство и авторски надзор. Крайният срок за подаване на офертите е до 20.08.2019 г., 17.30 часа, в деловодството на здравното министерство. Отварянето на постъпилите предложения ще се състои на следващия ден – 21.08.2019 г. в сградата на ведомството.

Очакванията са през есента да бъде избран изпълнител и да започне реалното изграждане на Националната многопрофилна детска болница.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още