IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата

08:24 | 03.10.05 г.
Преглед на печата
България е трета по износ на текстил за ЕС

в. Сега

България е трета по износ на облекла и текстил сред страните вносителки в ЕС по данни на Евростат за първите 4 месеца на 2005 г. Това съобщи вчера Петър Шишков, председател на Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил.

От всички страни, които изнасят за ЕС, ръст в стойностно изражение бележат Китай с 59% и Индия с 2,6%.Всички останали страни бележат много по-сериозен спад в стойностно изражение, каза Шишков. Известно е, че у нас много фирми от страни от ЕС работят на ишлеме в бранша, коментираха експерти.

Здравната каса оряза парите за лечението на всички болести

в. Сега

Изненадващо здравната каса реши да намали за октомври и ноември с 10% цените на всички 120 пътеки, по които плаща за лечение в болниците. До последно касата възнамеряваше да намали парите само за 50 диагнози, при които има най-голям преразход.

Решението е взето заради несъгласието на лекарския съюз с идеята на НЗОК да се коригират цените само на отделни пътеки, твърдят от касата. Съсловната организация пък смята, че няма медицинска целесъобразност за намаляване цените и не приема предложението на касата. Намалението на платеното от касата лечение се налага заради сериозния преразход в бюджета за болници. НЗОК очаква 100 млн. лв. дефицит. Около 80 млн. лв. от тях ще се компенсират с увеличените приходи от здравни вноски. Част от остатъка трябва да дойде от намалените цени на пътеките.

500 000 малки фирми пред фалит

в. Стандарт

500 000 дребни предприемачи са заплашени от фалит заради поскъпването на бензин и ток, алармираха синдикатите. Горивото скочи с 30% за няколко месеца, а токът за малките фирми - с 16%.

Едноличните търговци, които са преустроили гаража си в магазинче и ползват леката си кола за доставки, още от този месец ще имат двойно по-големи разходи. До Нова година пък трябва да бъдат сменени 160 000 касови апарата, защото са остарели.

Цената на най-масовия модел е 200 лева. От 1 януари ще се вдигнат и данъците за имота и за сметта, както и акцизите на някои стоки. 82 млн. лева в повече ще ни събере държавата догодина, показват сметките на анализаторите.


Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още