IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 4 юли

08:31 | 04.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Цената на тока за бизнеса скочи с 84% за ден и над 200% за седмица

В. Сега

Предупрежденията, че свободният пазар на ток у нас е манипулиран и силно спекулативен, за пореден път бяха потвърдени в сряда, когато се стигна до поредно шоково поскъпване. Цената на електроенергията, договорена в сегмента "ден напред", бе най-високата в цяла Европа - за един мегаватчас тя достигна 195.4 лв. базова мощност. Това е два пъти повече от средното ниво за ЕС и с 84% над цената за предишния ден - 2 юли. Спрямо миналия петък увеличението е с 203%. За това алармираха от Асоциацията на организациите на работодателите в България (АОРБ), чиито членове създават 86% от брутната добавена стойност у нас.

За сравнение цените в Румъния и Унгария са около 120 лв. за мегаватчас (мВтч), докато в Западна Европа са около 60-70 лв. за мегаватчас. Според предприемачите това съвсем не е изолиран случай. Те посочват, че от началото на 2019 г., или в 183 последователни дни, средната цена на електроенергията за индустрията в България е била по-висока от тази в Германия и Франция, както и в Австрия, Чехия, Словакия, Швейцария. Като се добавят доплащанията за преференциалните цени на т.нар. американски централи (каквито доплащания няма в нито една друга европейска страна), крайният резултат е, че българските предприятия получават най-скъпата електроенергия в цяла Европа, пишат от АОРБ.

Болничните наближават нов рекорд - 3.5 млн. за 2019 г.

В. Сега

След арестите на лекари, замесени в издаването на фалшиви телкови решения, премиерът Бойко Борисов се зае със стара своя болка - фалшивите болнични.

В сряда Борисов съобщи данни за огромен ръст на издадените през тази година болнични листове. "Много съм разтревожен, над 3.5 млн. болнични са издадени, миналата година са били 2 милиона. Това е голям бич за работодателите, докато някой си пълни джобовете", обясни премиерът по време на конференция за борбата с контрабандата на цигари. Той е разпоредил още вчера проверка за реда, по който се издават болничните, а лекарите предупреди: "Никак не ми е приятно да арестувам доктори и медицински лица, защото всички ги уважаваме, но призовавам да спрат тази практика, защото много сериозно сме се заели".  Борисов припомни акциите срещу измами с ТЕЛК с коментара: "Виждате какви безобразия се правят там".

Туристическото министерство не видя високи цени по морето

В. Сега

На фона на празните плажове и неразумните цени по българското Черноморие, Министерството на туризма не се притеснява от факта, че на някои места по морето хората плащат за чадър и шезлонги на първа линия на плажа по 70 лв. Това е сумата в касова бележка от плаж "Каваци", която обиколи социалните мрежи и предизвика вълна от негативни коментари. Представител на туристическото министерство невъзмутимо заяви, че "непрекъснато се правят сериозни проверки на концесионерите на българските плажове", а обяснението за висока цена бе, че "все пак пазарът определя цените". 

„Има разнообразие от плажове - някои са с нови договори, други са със стари”, заяви Василка Цанева от „Контрол на концесионната дейност” към МТ. И допълни, че инспекторите следят стриктно плажовете да са със 50% свободна зона за безплатно разполагане на плажни принадлежности.

Идея - без касова бележка, ако плащаш онлайн с карта

В. 24 часа

Изискването да се издава касов бон и при плащане с банкова карта може да отпадне. Това обсъжда работна група към НАП и представители на бизнеса, твърдят участници в нея.

От друга страна, промени в Закона за ДДС, които в момента се подготвят, може да задължат автомивките също да отчитат оборотите си с касови апарати.

Междувременно Наредбата за касовите апарати бе публикувана в “Държавен вестник” и вече е в сила.

В 17,52 ч VI блок бе включен в енергийната система

В. 24 часа

В 17,52 ч шести блок на АЕЦ “Козлодуй” бе включен в енергийната система на страната, след като в 13:50 часа бе спрян поради задействане на електрическа защита, съобщават от централата.

Отстранени са причините, довели до изключването на блока. Извършени са необходимите проверки, които потвърждават, че всички системи и съоръжения на блока работят нормално.

Анексът към договора за тол таксите е незаконен

В. Труд

Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) и австрийската фирма „Капш” са в сериозно нарушение с анекса, сключен съм договора за изграждане на тол системата, заявиха категорично юристи пред „Труд”.

Във вторник публикувахме материал под заглавие „1,3 милиарда от тол таксите изтичат безконтролно към „Капш”, а от чуждестранния консорциум изпратиха опровержение, в което отричат „обвиненията” (виж долу). „Труд” не обвинява никого, а изнася факти. Редакцията разполага както с договора между АПИ и „Капш”, така и с анекса към него плюс писмото на шефа на АПИ Георги Терзийски с молба до консорциума да помогне в оперирането на системата, което е приоритет само на държавата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още