IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10 хил. лв. санкция за имитация на марка вафли

Преписката в КЗК е образувана по молба на “Кармела-2000” ООД, Велико Търново

13:47 | 30.09.05 г.
10 хил. лв. санкция за имитация на марка вафли
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи имуществена санкция в размер на 10 хил. лева на “Хранително-вкусов комбинат” АД, Ямбол за извършено нарушение от Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК) и постанови прекратяването му.

Преписката в КЗК е образувана по молба на “Кармела-2000” ООД, Велико Търново. Дружеството произвежда и разпространява от месец октомври 2000 г. различни видове захарни изделия, сред които и вафла “Кармела”, и притежава комбинирана марка “Кармела”, регистрирана от Патентното ведомство на 18.06.2002 г.

Разпоредбата на чл. 33, ал. 2 от ЗЗК забранява използването на фирма, марка или отличителни знаци, идентични или близки до тези на други лица, по начин който уврежда или може да увреди интересите на конкурентите и/или потребителите.

“Хранително-вкусов комбинат” АД, Ямбол използва наименованието “Кармелла-макси” за означаване на идентичен с този на молителя продукт, което може да доведе до възникването на реална възможност за потребителя да възприема вафла “Кармелла-макси” за нов продукт от разнообразния асортимент на “Кармела-2000”.

Обстоятелството, че “Хранително-вкусов комбинат” АД изписва върху страничната част на опаковката си данни относно производител, електронен адрес на дружеството, телефони и др., не е в състояние да предотврати вероятността за заблуда и увреждане интересите на конкурентите и потребителите, смятат от КЗК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още