IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата

08:16 | 30.09.05 г.
Преглед на печата

По-скъпият акциз на цигарите сваля цената на "Булгартабак"

Бюджетът ще се компенсира от увеличените приходи от налога

в. Сега

Ако има сделка за цигарените фабрики на "Булгартабак", те ще се продадат на по-ниска цена заради увеличените акцизи върху цигарите и тютюневите изделия, които свиват потреблението. Това прогнозира пред "Сега" икономистът Владимир Каролев вчера.

В началото на тази година бе провалена почти финализираната сделка за трите най-добри цигарени фабрики - в Благоевград, София и Пловдив, за които вторият в света тютюнев концерн БАТ предлагаше 200 млн.евро. Според Каролев такава пакетна цена вече не може да се вземе. Според него новата приватизационна стратегия трябва да заложи на самостоятелната продажба на двете водещи фабрики - "Благоевград БТ" и "София БТ".

ДКЕВР отряза с 4% претенциите на "Булгаргаз"

в. Сега

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) утвърди късно вчера поскъпване с 18,5% на природния газ вместо с предлаганите от "Булгаргаз" 22,54%. Така крайната цена на 1000 куб. метра синьо гориво ще е 277 лв., съобщиха източници на "Сега". От комисията ще съобщят днес какви резерви в дружеството са открили, за да не допуснат по-голямото поскъпване.

От началото на 2004 г. до септември 2005 г. петролът е поскъпнал с 200%. Останалите горива, по които се определя цената на природния газ - газьолът и мазутът, са поскъпнали съответно с 225% и 209%, а цената на природния газ в България за това време е нараснала само със 7%.

Дори с увеличението цената на природния газ в България остава със 7% по-ниска и от най-ниската цена в Европа, каза Гогов.

Проверяват сделките на Костов и Симеон

Парламентарна комисия разследва скандалния договор за “Тракия”

в. Стандарт

Проверка на големите приватизационни сделки на всички правителства досега започва МВР. Това съобщи вътрешният министър Румен Петков. Под лупа ще се гледат скандалните договори от времето на Иван Костов и Симеон Сакскобургготски, които предизвикаха обществено недоволство. Преди всяка сделка контраразузнаването е давало становище дали договорът не застрашава националната сигурност.

МВР ще провери дали докладите са взимани предвид, обясни Петков. Той изрази съмнение, че това всеки път е правено. Междувременно парламентарната комисия за борба срещу корупцията поиска от строителния министър Асен Гагаузов всички материали за концесията на автомагистрала "Тракия".

Спират паяците в София

в. Новинар

 

Паяците в София вече няма да вдигат неправилно паркиралите автомобили, а само ще участват в разчистването на големи задръствания и аварии. Това предвижда наредба, приета вчера от Столичния общински съвет.

 

Според наредбата ще се създаде общинска данъчна служба, която ще поеме събирането на местните данъци, такси и глоби, включително за неправилно паркиране. В нея ще работят 182 данъчни инспектори. От 1 ноември започват работа 21 регионални данъчни звена, но новият начин за събиране на задълженията към общината ще влезе в сила от 1 януари 2006 г. Поне 6 месеца ще са необходими за изграждането на информационна система, в която ще бъдат регистрирани всички неплатени местни данъци и такси, както и глобите за неправилно паркиране, нарушаване на обществения ред, пътуването гратис в градския транспорт и др.


Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:01 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още