IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на жилищата е скочила с 44% към края на второто тримесечие

Бургас е градът с най-много издадени разрешения за жилищни строежи през второто тримесечие на 2005 г.

13:55 | 29.09.05 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Corbis
Снимка: Corbis

Цените на жилищата растат средно с около 44% на годишна основа до края на второто тримесечие, при 55% до края на първото тримесечие, се посочва в редовния доклад на изследователската група Industry Watch.

Покупателната сила на средния доход, измерена в жилища, намалява с 8,2% за първото тримесечие на 2005 г. в сравнение с последното тримесечие на 2004 г., и с 42,3% спрямо средната стойност за 2003 г.

За разлика от предходното тримесечие, поскъпването дори в най-динамичните областни градове е значително по-слабо – само в 4 града има ръст от над 15%, докато през първото тримесечие в 3 града е имало поскъпване от над 30%. Само в седем града жилищата поевтиняват.

Бургас е градът с най-много издадени разрешения за жилищни строежи през второто тримесечие на 2005 г. Малко по-малко разрешения са издадени в София и Варна. Най-големите четири града концентрират 58% от всички разрешения, издадени през първата половина на годината.


Според Industry Watch жилищното кредитиране в настоящия момент е в значителна степен устойчиво на монетарни рестрикции върху цялата финансова система, въпреки че се влияе от средно- и дългосрочните промени в лихвените нива и наличието на свободни капитали на глобалните финансови пазари.

След рекордно ниските стойности (под 8,5%), достигнати в средата на април, лихвите започват леко да се покачват, преминавайки отново 9-процентната граница през юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 29.09.05 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още