IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 8 юни

09:10 | 08.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Тежки административни процедури оскъпяват жилищата

В. Сега

И през 2019 г. се очаква покачване на цените на жилищата, прогнозират от Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП). След като през последните две години цените нарастваха с над 10%, сега се очаква повишението да бъде на нивата на инфлацията и да не надвишава 5%. Причините за ръста са основно две: поскъпването на терените и покачването на себестойността на строителството, посочват предприемачите.

Повече от 50% от крайната цена на жилищата се формира от строителство, в което се включват и инвестициите в прилежаща инфраструктура, сочат изчисленията на експертите. Макар да е задължение на общината, за реализация на даден проект и получаване на Акт 16 е необходимо да бъдат изградени уличен водопровод, осветление, канали и т.н. Разходите за това се отразяват на крайния купувач. А общината дори не осигурява проект за изграждането им. "Това са безкрайни процедури за нещо, което в крайна сметка подаряваме на общината и за което плащат купувачите. Друг абсурд е, че след като компаниите изградят улиците и прилежащите канал, ток, вода и ги дарят на общината, са длъжни да плащат и ДДС върху този проект. Всичко това формира цената, която в крайна сметка е толкова висока, че жилищата са недостъпни", казват от НАСП и допълват, че държавата печели от данъци и такси дори повече от тях.

Държавата преследва сайтове с глоби заради ракията и тютюна

В. Сега

"Тежката" битка на митниците срещу домашната ракия и тютюна премина от всекидневните проверки и конфискации по къщи и вили към модерни похвати като скрийншотове (дигитални снимки), електронни подписи, PDF формати, IP адреси. Борбата с тези форми на контрабандата се прехвърля не само върху продавачите на въпросните акцизни стоки, но и към собственици на сайтове, където са се появили някакви обяви, свързани с алкохол и тютюн.

Адвокат Емил А.Георгиев алармира в профила си във Фейсбук, че първото съдебно решение по чл. 99, ал. 6 от Закона за акцизите и данъчните складове (ЗАДС) е факт. Това е разпоредбата, която задължава собственици на сайтове да заличават потребителски коментари или обяви за продажба на акцизни стоки (тютюн или алкохол) в 3-дневен срок от публикуване. В противен случай ги заплашва глоба в размер от 2000 до 5000 лева за фирми или 500 до 1000 лева за физически лица. 

Патриотите се канят да изгонят Сидеров?

В. Сега

Коалацията ”Обединени патриоти" трудно ще оцелее, Волен Сидеров може да бъде отстранен като лидер на ПГ, тъй като не събира депутатите от месеци, а след отстраняването на “Атака” двете други партии ВМРО и НФСБ могат да продължат заедно - това предположиха вчера лидери на ВМРО.

"Шансът "Обединени патриоти" да оцелеят като коалиция не е голям. Не искаме да го отстраняваме Сидеров като председател на парламентарната група, но той не я събира", каза сутринта министърът на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов. По думите му евентуално напускане на лидера на "Атака" няма да застраши правителството. Каракачанов вече заяви, че “Сидеров може да става и да си ходи”.

БНТ фалира

В. Капитал

"Всеки ден се появява нещо ново." Така служител от БНТ описва опитите на временното ръководство и Съвета за електронни медии (СЕМ) да се ориентират във финансовото състояние на държавната телевизия. Изводът от проверката вече е ясен - никога през последните години обществената медия не е имала толкова големи задължения. Въпросът е колко точно са те. Според публичните отчети на БНТ към края на 2017 г. задълженията са за 6.8 млн. лв., половин година по-късно вече са нараснали до 8.6 млн. лв., а към края на 2018 са стигнали над 18 млн. лв. Само няколко месеца по-късно синдикатите на БНТ публикуваха съвместно изявление, в което се казва, че дефицитът в бюджета на медията е "над 35 млн. лв.", а според два източника сумата приближава, но не надминава 50 млн. лв. Годишният бюджет на БНТ - държавната субсидия и приходите от реклама за 2018 г., е около 76 млн. лв., или иначе казано, в момента БНТ е свръхзадлъжняла.

Краят на кварталния магазин

В. Труд

Кварталните магазини сериозно намаляват през последните години. Основните причини за това са голямата конкуренция, която води до фалит на много от дребните търговци, както и онлайн продажбите. Търговските обекти за продажба на дребно в страната са 112 225 броя, сочат последните официални данни на Националния статистически институт (НСИ). За година те намаляват с 1365 броя.

Това не е много драстичен спад – броят на магазините се е понижил само с 1,22% за година. Но по-важното е, че тенденцията за спад в броя на магазините започва през 2012 г. и продължава досега. Така в рамките на шест поредни години магазините за търговия на дребно намаляват с над 20 хил. броя, или с малко повече от 15%.

Цвета Караянчева: 1 лв. на глас е стартовата позиция в дебата за партийните субсидии

В. 24 часа

"1 лв. субсидия за реален глас е в момента предложението, защото виждате, че страшно много популизъм се навъди. Но това е стартовата позиция, от която ще тръгне дебатът за партийните субсидии в Народното събрание следващата седмица. Така председателят на парламента Цвета Караянчева коментира във Велико Търново предложението на премиера за намаляване на държавната субсидия за партиите от 11 на 1 лв.

Тя допълни, че предложението е минало на първо четене в комисия и се очаква големият дебат да бъде в пленарна зала. "Надявам се колегите да имат убедителни аргументи и да се вземе разумно решение, защото все пак ние сме парламент и трябва да се чуват различните мнения. Важно е всяка една политическа сила да заяви своята позиция. Аз се радвам, че и БСП вече са в залата и участват в дебатите", каза Караянчева.

Петков: 15.9% у нас не декларират, че работят

В. 24 часа

Недекларираният труд е сериозен обществен проблем, който оказва изключително негативно въздействие върху данъчната и осигурителната системи на страната поради намалените приходи от данъци и осигурителни вноски. Това е заявил министърът на труда и социалната политика Бисер Петков при откриването на конференция на тема "Превенция и ограничаване на недекларираната заетост в България", организирана от КНСБ, съобщават от пресцентъра на социалното министерство.

По думите на Петков, цитирани в съобщението, всички проявления на недекларирания труд ощетяват работещите, тъй като те не могат да се ползват в пълна степен от защитните механизми на трудовото и осигурителното законодателство. Сред негативните последици от недекларирания труд е и нелоялната конкуренция между предприятията, е посочил Петков. Некоректните фирми успяват да получат пазарно предимство за сметка на ощетяването на бюджета и работниците. Поради това е необходимо да се засили обществената нетърпимост към проявите на недекларирания труд, е добавил той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:57 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още