IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 6 юни

08:19 | 06.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

България получи два европейски шамара едновременно заради корупцията

В. Сега

Българското правителство получи два шамара от Европейския съюз в един ден. Холандия попари отново надеждите на България да влезе в шенгенската зона, като й отказа достъп заради ширещата се корупция на високо равнище. Брюксел отчете, че борбата с това явление у нас е незадоволителна.

Министърът на външните работи Стеф Блок, който дойде в София заради честването на 110 години дипломатически отношения между двете страни, отклони горещото желание на домакините си да промени позицията на своето правителство покрай юбилейния повод и да даде зелена светлина на България за зоната без вътрешни граници в ЕС.

„Ние разбираме това желание, но се надявам, че и вие ще разберете, че и холандският народ трябва да е уверен, че ще има изключително силен и безкомпромисен контрол на външните граници, преди да приеме България в Шенген. Впечатлен съм от постигнатия прогрес. Министър-председателят (Бойко Борисов - бел. ред.) ми показа многобройни снимки от оградата по границата, но има още една част, свързана с граничния контрол – как се справя правителството с корупцията, какъв е подходът към трафика на хора, има ли допълнителни системи, които са внедрени за борба с трафика на хора и корупцията. В тези области смятам, че има нужда от допълнителен напредък. Трябва да има по-стриктна система в това отношение", заяви холандският министър на пресконференция след срещата си със своята колежка Екатерина Захариева.

И партиите, и Горанов са знаели за надплащането на субсидиите

В. Сега

Партиите са знаели, че взимат повече от полагащата им се държавна субсидия, а финансовото министерство не погрешка, а съзнателно е отпускало по-голяма сума. Управляващите упорито продължават да твърдят, че не са сгрешили в надплащането на милиони левове, а само са следвали закона. Те дори се опитват да прехвърлят отговорността на Сметната палата, която според тях само "проформа" проверявала партийните отчети.

Че и партиите, и МФ са били наясно, разкри депутат от БСП. "Започнахме проверка при нас, за да видим защо се е стигнало дотук. Оказва се, че наш служител е ходил до Министерството на финансите в началото на 2017 г., за да попита откъде идва разликата (не полагащите се по закон 11 лв., а 13.23 лв.) и да изрази известни притеснения. Бил е успокоен, че така е по закон, така както продължават да твърдят и досега в МФ", обясни Крум Зарков, зам.-председател на ПГ на левицата пред Би Ти Ви.

Големите фирми пак ще платят сметката за скъпия ток

В. Сега

Големите потребители на ток остро възразиха срещу предложените от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) цени. Те трябва да влязат в сила от 1 юли, като поскъпването за бита ще бъде около 3.5%. Задържането на цените за бита обаче отново ще бъде за сметка на бизнеса. Нещо повече - на годишна база повишението за бита е в рамките на инфлацията, а за бизнеса поскъпването е от около 30%. Това ще изкриви пазара - ще доведе до отлив на инвеститори, загуба на икономически растеж и невъзможност на бизнеса да дава по-високи заплати. Това пишат в отворено писмо от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК), изпратено до енергийния министър Теменужка Петкова и до председателя на КЕВР Иван Иванов.

От федерацията за пореден път се възмущават от т.нар. кръстосано субсидиране между регулирания и свободния пазар, при което се привилегироват фирмите на ниско напрежение.

Канят руснаци американци, французи и корейци за АЕЦ “Белене”

В. 24 часа

Изпратени са покани до евентуални инвеститори в проекта АЕЦ “Белене” - “Росатом”, “Фраматом”, “Дженерал електрик” и Корейската хидроядрена корпорация. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова след откриването на международна ядрена конференция във Варна, организирана от “Булатом”. От 22 май тече 90-дневен срок за заявления за участие.

Президентът на “Росатом Оверсийс” Евгений Пакерманов заяви, че такива проекти най-успешно се осъществяват чрез международна кооперация. И даде пример, че са имали среща с ръководители на “Фраматом”. Французите заявили, че са заинтересовани да участват, в това число и във финансиране на проекта.

Българите изкараха 635млн. лв. от наеми

В. Труд

Доходи от наеми в размер над 635 млн. лв. са получили българите през 2018 г. Това става ясно от подадените в Националната агенция за приходи (НАП) годишни данъчни декларации. Оказва се, че парите от наеми имат много голям дял в доходите на домакинствата, като все повече хора съвестно ги обявяват пред НАП и плащат дължимите данъци. Обявените доходи от наеми са с 9,4% повече от предходната година.

Внушителна е и сумата на обявените доходи от прехвърляне на права и имущество – 438,9 млн. лв. Тук влизат доходи от продажба на акции и дялове от компании, както и на жилища, ниви и автомобили. Но повечето от продажба на жилища и коли са необлагаеми и не влизат в тази сума, а се обявяват само по желание в годишните данъчни декларации. Необлагаеми са доходите от продажба на едно жилище, ако между придобиването и продажбата са минали над 3 години, както и на два имота, ако са притежавани над 5 години. Не се облагат и доходите от продажба на кола, ако е притежавана над година. Оказва се, че общите доходи от наеми и продажба на имоти и дялове от фирми са над 1 млрд. лв

Павлова става вице на ЕИБ, Емил Радев вместо нея в Европарламента

В. Монитор

К абинетът номинира Лиляна Павлова за вицепрезидент и член на Управителния комитет на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Решението за това бе взето на правителственото заседание в сряда. Ако тя бъде одобрена за поста, това означава, че на нейно място в Европейския парламент ще влизе следващият в листата на ГЕРБ и СДС за провелия се евровот-Емил Радев.

Правителството аргументира избора си с факта, че Павлова, която е заемала постовете министър на регионалното развитие и благоустройството и министър на ервопредседателството е финансов експерт с богат управленски опит в страната ни, както и в управлението на проекти и в сътрудничеството с европейските институции. Предстои процедура, която трябва да приключи в края на септември и така Павлова ще може да встъпи в новата си длъжност през октомври, като мандатът й от три години ще приключи през 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още