IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Техническа грешка от страна на ЦД спъна търговията с правата на Елана*

Капиталът на дружеството преди увеличението бе 2,496 млн. лв., а след увеличението се очаква да възлезе на 19,969 млн. лв.

13:11 | 27.09.05 г.
Автор - снимка
Създател
Техническа грешка от страна на ЦД спъна търговията с правата на Елана*

Техническа грешка от страна на Централен депозитар (ЦД) доведе до изтъргуването на едва 595 права в първия от десетте дни, даващи възможност за участие в увеличението на капитала на Елана Фонд за земеделска земя АДСИЦ. Правата бяха закупени на цена от 0,20 лв.

От депозитарната институция отказаха коментар защо са се забавили с отблокирането на правата и заявиха, че всеки момент те ще са налични по сметките на инвестиционните посредници.

Според Красимир Атанасов от ИП Елана Трейдинг АД техническата грешка е довела до невъзможността да бъдат осъществявани клиентските поръчки, а това не е първата подобна грешка на Централния депозитар. На коренно различно мнение пък бе брокерът на Юг Маркет – Гено Тонев, който заяви, “че подобни неща се случват, но се надява с течение на времето те да намалеят.”

Проблемите според анализатора на Маккап Брокърс АД Станимир Саръстов са доста по-големи : “Случаят с правата на ELARG за пореден път показва, че има доста проблеми в работата на Централния депозитар, които спъват борсовата търговия. Например друг сериозен проблем е фактическата липса на възможност за осъществяване на intraday trading, тъй като покупката и продажбата на акции в рамките на един ден са свързани с немалки главоболия за самите инвестиционни посредници. Решението е въвеждането в действие на нов софтуер, който наистина да работи автоматично, а не на полуръчен режим.”

В края на деня офертите за правата на фонда завършиха на нива от 0.19 лв. продава и 0.15 лв. купува за право.

Броят на издадените права е 2 496 068, като крайната дата за търговия с правата е 10 октомври.

Капиталът на дружеството преди увеличението бе 2,496 млн. лв., а след увеличението се очаква да възлезе на 19,969 млн. лв. За записване са предложени 17 472 476 акции. Съотношението между издадените права и новите акции е 1/7.

Начална дата за записване на акции от увеличението е 27 септември, а крайна дата - 3 ноември. Аукционът за неусвоените права ще се състои нa 19 октомври.

Последната дата за сключване на сделки с акции на това дружество на борсата, в резултат на които приобретателят има право да участва в увеличението на капитала, е 20 септември.

Днес по време на редовната борсова сесия бяха изтъргувани 14 613 акции на Елана Фонд за земеделска земя при средна цена 1,26 лв., или на същата цена, при която се търгуваха акциите и вчера. В края на деня офертите при позицията завършиха на нива от 1.27 лв. продава и 1.24 лв. купува за брой.

*Информацията е актуализирана към 16:15 часа

Кристиян Костов, Теодор Минчев

Свързани компании:

ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ - ликвидирано(4EC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още