IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

GSHL очаква 100% натоварване на производството до 2 години и половина

Холдингът ще инвестира над 300 млн. долара в завода, предвижданията са през първата година след закупуването да се достигне до ръст на продукцията от 30-40% до около 1,6 млн. тона готова стомана

12:14 | 27.09.05 г.
Алок Гупта; снимка: Investor.bg
Алок Гупта; снимка: Investor.bg

През следващите четири години Global Steel Holding Limited (GSHL), новият собственик на Кремиковци АД, ще инвестира общо над 300 млн. долара за развитие на дружеството, заяви на организираното днес представяне на плановете на компанията председателят на Управителния съвет и изпълнителен директор на холдинга Алок Гупта.

„Планираните инвестиции за ремонтни дейности са между 60 и 70 млн. долара, за да може компанията да се подготви за навлизането на страната в ЕС“, уточни Гупта.

Други 60-70 млн. долара ще бъдат вложени, за да се покрият екологичните норми. За развитие на завода, подобряване на производството и увеличаване на печалбата ще бъдат инвестирани 181 млн. долара. 

Плановете на GSHL са за обновяване на съоръженията и инсталациите и повишаване на сигурността на работниците. Освен това незабавните ремонти ще подобрят и повишат производството.

Предвижданията са през първата година след закупуването да се достигне до ръст на продукцията от 30-40% до около 1,6 млн. тона готова стомана. В следващите две-две и половина години да се достигне до 100% натоварване на мощностите. 


Алок Гупта, който започна срещата с поздрав към присъстващите с „Добре дошли“ на български и обеща до следващата среща да научи повече от езика ни, направи и кратка презентация на GSHL. Холдинговата компания управлява стоманодобивни фирми по цял свят, с капацитет от 12,2 млн. тона. Компанията има заводи в 6 страни и три континента и нейната стратегия е да придобива активи по цял свят и да ги развива с ново управление и ресурси.

GSHL произвежда стомана с най-новите технологични ресурси. „Компанията разполага с отличен мениджмънт и за нея работят над 20 хил. души“, каза Гупта. Той сподели, че намеренията на холдинга са да развива много бързо придобитите фирми. Придобиванията компаниите от групата Ispat започват през 1952 г. със закупуването на завод в Калкута, а само две години по-късно е придобит и завод в Южна Индия.

В края на миналия век групата бе разделена на две, като холдинговото дружестово, в което влиза GSHL се контролира от братята Прамод и Винод Митал, а най-големият брат Лакшми управлява напълно самостоятелен холдинг. През последните три години компанията придоби дружества във Филипините, Либия и Нигерия, които за кратки срокове (между 6-8 месеца) започнаха да функционират или увеличиха производствените си мощности.

Все още не сме взели окончателно решение за размера на инвестициите за заводите в Косово и Македония, тъй като не знаем как те най-добре ще паснат на нашата стратегия“, каза Алок Гупта.

Суровини се внасят от целия свят, като преобладават тези от Бразилия (желязна руда), кокс (Украйна), въглища (Украйна и Русия). В следващите години Кремиковци ще се стреми да продава повече на българския пазар и ще изнасяме на настоящите си пазари – Испания, Италия, Гърция, Португалия и др. Ще търсим и въвеждане на връзките на GSHL при доставките и износа“, поясни представителят на фамилията Митал в завода.

Новият изпълнителен директор заяви, че персоналът на металургичния комбинат е бил допълнително мотивиран и по-този начин средната заплата от септември е увеличена с 6% до 700 лв средно. В Кремиковци вече ще се заплаща и на произведено количество, но ще се следи и за качеството.

По време на пресконференцията стана ясно, че дългът на Кремиковци е преструктуриран за определен брой месеци и той се изплаща стриктно, а дългът, който ще се вземе за капиталови разходи, ще е на ниво GSHL.

В момента холдингът оценява и други възможности за инвестиции в региона - във фирми, отговарящи на техните критерии. От компанията подчертаха, че оценяват региона като стратегически за тях.

До момента GSHL не е получавал предложения и не са обсъждани такива за придобиване на държавния дял от Кремиковци, с което отпада възможността за отправяне на търгово предложение към останалите акционери в дружеството.

Днес бяха изтъргувани 13 192 акции от Кремиковци, като средната цена се увеличи с 5,81%, до 20,96 лв. Офертите по позицията останаха на нива от 20,66 лв. купува и 20,95 лв. продава за брой.

Свързани компании:

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:31 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още