IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 28 май

08:33 | 28.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Партиите ще бъдат принудени да върнат 18.6 млн. лв. в бюджета

В. Сега

Правителството спешно внася проект за законови промени, с които да поправи гафа с надписаните партийни субсидии. Нещо повече - кабинетът предлага политическите партии и коалиции да върнат със задна дата раздадените от 2016 г. досега пари в повече. Става дума за общо 18.6 млн. лв. Решението е гласувано неприсъствено в понеделник.

В Закона за политическите партии изрично ще бъде записано, че държавната субсидия на правоимащите партии или коалиции ще се определя на базата на действително получените за тях гласове, умножени по размера на субсидията за един действителен глас, който е фиксиран на 11 лв. Промяната влиза в сила със задна дата - от 26 май 2016 г.

Затвориха две от кината “Арена”, спорят за кредити

В. 24 часа

Две от кината на веригата “Арена” - “Запад София” и “Младост София”, не работят от 23 май за неопределен период. Това става ясно от съобщение, публикувано на сайта на киното. В него се казва, че прекъсването се налага “във връзка с настъпили правни обстоятелства”.

От “Арена” обясняват, че резервираните билети за филми могат да се сменят за прожекции в други кина. Всички останали салони, които се намират в молове, работят нормално.

Токът поскъпва с 3,48% от юли

В. 24 часа

Токът от 1 юли ще поскъпне средно с 3,48%, става ясно от доклада на експертите на КЕВР, който вече е публикуван.

В понеделник регулаторът разгледа докладите за цени на ток, парно и на електроенергията от когенерации и ВЕИ. Откритите заседания за цените ще бъдат на 4 юни, е решила КЕВР, чийто председател е Иван Иванов.

Най-високо е увеличението при ЕВН, токът за домакинствата и малкия бизнес ще се увеличи с 3,59%, при ЧЕЗ поскъпването ще е с 3,46 на сто, а при “Енерго-Про” - с 3,36%.

ЧЕЗ напуска България,Румъния, Турция иПолша

В. Труд

Чешката група ЧЕЗ (CEZ) планира продажба на активите си в Румъния, България, Турция и Полша. Това заяви генералният директор на компанията Даниел Бенеш. Целта ни е да се концентрираме върху пазара в Чехия, обясни той, цитиран от Аджерпрес.

“В рамките на тази нова стратегия искаме да напуснем България през следващите години. Обмисляме и изтегляне от Румъния, от Турция, смятаме да напуснем и Полша, където имаме две топлоцентрали на въглища, за да намалим емисиите на въглероден диоксид на групата”, каза още Бенеш.

Офисите носят доходност до 8 на сто

В. Труд

Със сделки за близо 430 млн. евро офис площите бяха водещият тип инвестиционни активи през 2018 г. „Пазарът в София вече е добре диверсифициран и предлага както първокласен продукт, така и имоти с потенциал за развитие и покачване на стойността. Активността през изминалата година показа, че когато продавачите имат реалистични ценови очаквания, нещата се случват“, коментира Явор Костов, мениджър „Капиталови пазари“ в консултантска компания. Той очаква добра 2019 г. за всички сегменти на инвестиционния пазар, като при офисите и индустриалните площи интересът е фокусиран в София. В офис сегмента очакванията са доходността ще се задържи на 7,75-8% за първокласни активи, каквито бяха и нивата през 2018 г.

Активни наематели и осезаем ръст на новото строителство бяха най-характерните черти на пазара на офиси в София през 2018 г. През последните месеци на миналата година бяха издадени разрешения за строеж на близо 100 хил. кв. м, с което общият обем на започнатите проекти нарасна до 440 хил. кв. м, показват данните на консултантската компания. Наемателите запазиха активността си от предходните години. В резултат наетите площи през годината достигнаха 187 хил. кв. м, което е исторически сред най-големите обеми. Основен двигател остават IT бизнесът заедно с аутсорсинг индустрията, които заедно формират около 70% от сделките в сегмента.

Машини за €242 млн. сме продали зад граница за 2 месеца

В. Монитор

Зад граница сме продали машини и уреди за над 242 млн. евро, сочат данни на БНБ за първите 2 месеца на годината, като е отчетен ръст от повече от 6 на сто. Част от експорта се реализира от малки и средни фирми.

Пазарно проучване в сектора машиностроене и производство на части на Сдружение "Клъстер на малките и средни износители", изготвено по проект по ОП "Иновации и конкурентоспособност", пък сочи ръст на експорта ни за Германия. В клъстера членуват 18 малки и средни предприятия, семейни фирми, експортно ориентирани в производството на части за машиностроенето. Като основен проблем пред тях е именно фактът, че те са прекалено малки и нямат достатъчен административен капацитет. Участието им в клъстера им е помогнало да получат нови договори.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още