IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Copenhagen Airports е готова да инвестира 140 млн. евро в морските летища

Ако не се извършат незабавни реформи през следващия туристически сезон, ръстът на пътниците може да е по-малък от очакваното

13:54 | 26.09.05 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Corbis
Снимка: Corbis
Датската компания Copenhagen Airports A/S (CPH) e готова да инвестира повече от 140 милиона евро още през следващите три години, след като получи концесията на летищата във Варна и Бургас, съобщиха от компанията. “След като незабавните инвестиции се реализират, ще насочим усилията си към превръщането на летищата във Варна и Бургас в модерни европейски летища, с добро обслужване. Така ще допринесем за развитието на българското Черноморие в притегателен център за туристи от целия свят”, заявява Кристиан Горм Хофман, изпълнителен директор на “Бургас-Варна Еърпортс” ЕАД.

През месец август експерти от CPH посетиха черноморските ни летища, за да се запознаят подробно със състоянието им и тяхното функциониране по време на летния туристически сезон. Посещението беше част от детайлната оценка, която датската компания прави на летищата във Варна и Бургас.

На 8 април тази година Copenhagen Airports A/S бе обявена за победител в конкурса за концесионер на летищата във Варна и Бургас. Компанията предложи инвестиции от 526 млн. евро. След това обаче консорциумът между "Фрапорт" и "БМ Стар" подаде жалба пред петчленния състав на Върховния административен съд за отмяна на решението за избор на концесионер.

CPH вярва в справедливото разрешаване на концесионния спор. Компанията спокойно чака решението на Върховния административен съд”, коментира още Хофман. Параметрите на Copenhagen Airports A/S бяха оценени като най-благоприятни за обновяването и развиването на българските черноморски летища, с най-добри финансови условия за държавата.

Дружеството “Бургас-Варна Еърпортс” ЕАД е създадено от CPH, след като Министерството на транспорта и съобщенията обяви датската компания за победител в конкурса за концесията на летищата във Варна и Бургас.

Според специалистите на CPH състоянието на двете летища е тревожно. Те не притежават достатъчен капацитет, за да поемат настоящия трафик. Обслужването на пътниците и другите услуги, предлагани там, не са на задоволително ниво. Оборудването е остаряло и се нуждае от подменяне.

Ако не се извършат незабавни реформи през следващия туристически сезон, ръстът на пътниците може да е по-малък от очакваното, тъй като летищата ще трябва да отказват трафик по време на най-силните периоди. Това ще бъде критично за репутацията и развитието на българската туристическа индустрия. Oператорите ще пренасочват туристите към други дестинации, а негативните впечатления от двете летища могат да доведат до спад на броя на туристите Тези ефекти ще повлияят негативно на нивото на заетост на хотелите, както и на икономическото развитие на региона като цяло.

Важно е да признаем, че летищното обслужване във Варна и Бургас е неделима част от ваканционните впечатления на туристите и нашата първа задача ще бъде незабавно да инвестираме във временни съоръжения, с цел да се обезпечи безпроблемното функциониране на двете летища и поемането на пътникопотока през следващите туристически сезони”, коментира още Кристиан Горм Хофман.

Copenhagen Airports A/S е компания с дългогодишен опит и авторитет в областта на летищната инфраструктура и дейности. Компанията оперира най-голямото скандинавско летище – Копенхаген, избирано неколкократно за най-добро летище в Европа и в света. Copenhagen Airports A/S има богат опит в оперирането и развитието на летищна инфраструктура в международен мащаб. Като стратегически партньор и инвеститор в летища в Мексико, Великобритания и Китай, CPH оперира с повече от 45 милиона пътници в 13 летища. От 1998 г., само в международните си проекти, Copenhagen Airports A/S (CPH) е инвестирала 258 милиона евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още