IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата

08:21 | 26.09.05 г.
Преглед на печата
Поне 170 лв. ще са без данъци през 2006 г.

в. Сега

Правителството обмисля да увеличи с около 40-50 лв. необлагаемия минимум през 2006 г. Така сумите с около 20 лв. над минималната работна заплата вече ще са без данък. Това стана ясно от интервю на премиера Сергей Станишев пред "Сега".

"Така ще бъде почувстван конкретен ефект при около 400 000 души, най-вече от нискодоходните категории. Има и други идеи за промени в данъчната политика, които да имат конкретен социален ефект върху големи групи от населението", заяви Станишев. Той не пожела да ги разкрие, защото те все още се дебатират. В момента финансовият министър Пламен Орешарски е във Вашингтон, където обсъжда с МВФ изпълнението на бюджета за тази година и намеренията на правителството за 2006 г.

Борисов ще проверява сделки в София

Столицата не е чифлик, а европейски град, заяви генералът

в. Стандарт


"В София беше извършена най-голямата приватизация и аз искам да знам какъв контрол извършва общината." Това заяви вчера кандидатът за кмет на столицата генерал Бойко Борисов. Той беше категоричен, че няма да прикрива "магариите" на отделни съветници. Ако са направени такива, те ще станат явни. Ще бъде сезирана прокуратурата, ще дойде и Икономическа полиция, заяви Борисов.


"Това да не е чифлик? Това е София, столицата на България и европейска столица", подчерта генералът. "Партиите обаче имат и още един дълг - те допуснаха със законите, които създадоха, бившият кмет да бъде издигнат за народен представител. Не махнаха имунитета и той не може да бъде съден. Нещо повече - пратиха го да ни представлява в Брюксел", каза още Борисов. София само ще спечели, ако избере генерала за кмет, заяви междувременно Константин Баждеков.

Намаляват митата за внос на зеленчуци

в. Стандарт

Да се намалят митата за внос на пипер. За това настояват от Асоциацията на производителите на консерви. Заради валежите цените на българските зеленчуци тази година са ненормално високи, призна и министърът на земеделието Нихат Кабил, който е на посещение в Добрич.

Заради ниските цени на пшеницата, които предлага, Държавният резерв няма да може да си изпълни програмата за изкупуване на 120 000 тона зърно, каза още Кабил. Чрез трите стокови борси резервът предлага около 145 лева за тон качествено хлебно зърно, а в същото време мелниците дават по 175-180 лева. Вероятно заради големия марж на следващата сесия борсата ще коригира предложението си нагоре, е очакването на агроминистъра.

Държавна щедрост: 5 евро компенсация за скъпия петрол

Овчаров пусна идеята, но после се поправи, че парите били по-нужни другаде

в. Новинар

България може да си позволи да направи някакъв жест като еднократни плащания към българските граждани заради по-високите цени на петрола, заяви министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров пред БНР. Според него компенсацията може да бъде 5-10 до 15 евро и да важи за всички. 5 евро се равняват на десетина литра бензин след поскъпването.

"Нека бъдат 50 евро, макар че това вече ми се вижда прекалено много", каза министърът и коментира, че това едва ли ще реши проблемите. Според него обаче е по-целесъобразно по-големите приходи в бюджета от поскъпналия петрол да се насочат към местата, където държавата има нужда - например засегнатите от наводненията райони и разрушената инфраструктура от поройните дъждове.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:20 | 26.09.05 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още