IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата

10:06 | 23.09.05 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата

Плащаме по-малки осигуровки от януари
в. Стандарт

От догодина ще плащаме и по-ниски осигуровки. Около тази идея са се обединили Министерството на финансите и леви парламентаристи, научи "Стандарт". Остава да се направят разчети за приходите и разходите в бюджета за следващата година, за да се прецени с колко да паднат вноските за пенсия. Сега за осигуровки отиват около 42% от възнаграждението. 30 на сто плаща работникът, а останалите - работодателят.

Високите осигуровки са най-големият проблем за бизнеса, твърдят предприемачи. Затова намаляването им е сред исканията, които те поставят най-често пред управляващите. Освен по-ниски осигуровки догодина ще плащаме и по-ниски данъци върху доходите. Намалението идва по две направления. От една страна, е новата таблица за облагане на месечните доходи, а от друга, са готвените по-големи облекчения за родителите.

МВФ все още притеснен от ръста на кредитите
в. Стандарт

Докъде ще доведе много силното увеличение на кредитите в балтийските страни, Унгария, България и Румъния. Този въпрос се поставя в есенния доклад на Международния валутен фонд (МВФ). Това явление може да е наваксване на пропуснатото след годините на оскъдица в тази област. Но може да се окаже и опасна ситуация, тъй като спукването на подобен балон по правило е много скъпо, когато става дума за растежа и за финансова криза в страните с нововъзникващи пазари, посочва МВФ.

Според фонда в някои страни продължава да има риск от прегряване. Макар инфлацията да остава овладяна, нарастването на кредитирането е изключително силно, а цените на недвижимите имоти рязко се повишиха.  
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:54 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още