IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 15 май

08:02 | 15.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Съдът: Иванчева не е докосвала подкупа, за който е осъдена

В. Сега

Нарушени права, незаконно присъствие на служители на КПКОНПИ по време на акцията, недокоснати от подсъдимите пари. Това приема спецсъдът в мотивите си да осъди на 20, 15 и 12 години затвор бившия кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и посредника Петко Дюлгеров. Според съдия Иво Хинов обаче има достатъчно доказателства, че е бил поискан подкуп от 70 000 евро.

Тепърва присъдата и мотивите му, разпространени във вторник от съда, ще бъдат разгледани на още две инстанции. Засега съдът приема, че Иванчева като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, с помагачеството на Петрова и Дюлгеров е поискала дар - подкуп, за да извърши действие по служба. Подкупът е в особено големи размери, представлява особено тежък случай и е извършен чрез изнудване, посредством злоупотреба с обществено положение.

Наказаха Кубрат Пулев за шест месеца и го глобиха $2500

В. Сега

Боксьорът Кубрат Пулев ще остане с отнет лиценз за територията на САЩ поне до 22 юли заради целувката с репортерката Дженифър Равало, известна като Джени Суши.

Спортната комисия в Калифорния наложи на българския боксьор 6-месечно наказание, което влиза в сила със задна дата и ще изтече на 23 септември. Освен това, Пулев бе задължен да посещава обучителен курс за сексуалните посегателства и да плати 2500 долара глоба. Комисията ще разгледа допълнително случая на следващото си заседание на 22 юли, а ако тогава Пулев представи доказателства, че е посещавал курс, наказанието ще бъде намалено.

Съдът остави Ветко Арабаджиев окончателно в ареста

В. Сега

Апелативният специализиран съд остави окончателно в ареста Ветко Арабаджиев. Той потвърди решението на първата инстанция, като се мотивира с обосновано предположение, че бизнесменът е извършил престъпленията, за които е привлечен като обвиняем. Освен това съдът реши, че има риск той да се укрие или да извърши друго престъпление.

Началото на заседанието се забави заради възникнали спорове около разминаването между испанския текст на заповедта за екстрадиране на Арабаджиев и българския му превод. В документите, изпратени от Испания, пише, че бизнесменът се екстрадира за участие в организирана престъпна група за пране на пари. В българския превод обаче е пише "данъчни престъпления". Според законодателството, Арабаджиев може да бъде задържан под стража и съден само за това, за което е екстрадиран, заяви адвокатът на задържания - Илиян Василев.

Новите пътни такси оскъпяват храните с 10 на сто 

В. Монитор

Поскъпване на всички хранителни продукти вещаят превозвачите след влизане в сила на новото таксуване по родните пътища за камионите над 12 т. По 0,30 стотинки за яйце и 16,50 лева за килограм кашкавал средно ще плащаме в магазините при сегашните цени на тол системата след 16 август.

„По-високите цени са заради разходите на превозвачите, които ще се увеличават двойно. С новите пътни такси със 100% повече ще струва изминат километър, като само цената на пътната такса ще бъде 75 стотинки средно за най-масовите камиони у нас от клас на двигателя Евро 3 и 4, а заедно с горивото ще достигне 1,40 лева”, обяви Йордан Арабаджиев, председател на Съюза на превозвачите.

Според разчетите на регионалното министерство поскъпването на повечето продукти ще бъде с по едва 1-2 стотинки, но по цени на продуктите от 2017 г.

ЦИК не откри нарушения в изказването на президента Радев в Асеновград

В. Труд

Централната избирателна комисия не видя нарушение в думите на президента Румен Радев по време на празника на Асеновград преди няколко дни, заради които тя бе сезирана от ГЕРБ.

За нарушение на президента гласуваха четирима членове на ЦИК, а „против“ – 15 души.

Вчера представители на ГЕРБ внесоха жалба в Комисията, като заявиха, че президентът участва в предизборната кампания на БСП.

Всяка седмица по двама нови милионери с влог

В. 24 часа

Депозитите с над 1 млн. лв. продължават да растат и в края на март те са 924, отчете БНБ. За 3 месеца са с 12 повече, а за година - със 108, което означава, че е имало по двама нови милионери на седмица. Общата сума в тях е 2,34 млрд. лв. Следващите по големина влогове над 500 хил. лв. намаляват с 28, но за година са със 272 броя повече. Така към края на март т.г.в 1640 сметки има суми, които гонят 1 милион. От големите депозити най-голям ръст има при тези, в които има от 200 до 500 хил. лв. За тримесечие те са с 1743 повече, общият им брой е и 10 273. Депозираната в тях обща сума е повече от тази на милионерите - 2,85 млрд. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:09 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още