IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

БНБ разработи нова методология за изчисляване на валутните курсове

17:48 | 21.09.05 г.
Автор - снимка
Създател
БНБ разработи нова методология за изчисляване на валутните курсове

Българска народна банка разработи нова методология за изчисляване на номиналния и на реалния ефективeн валутeн курс на България на база принципите, използвани от Европейската централна банка. Промяната е предприета в съответствие със стратегията за развитие на БНБ, според която работата в областта на статистическата методология се извършва съгласно изискванията на ЕЦБ и Евростат. Това осигурява съпоставимост на индикаторите с тези, изчислявани от ЕЦБ и от страните - членки на Европейския съюз.

Номиналният ефективен валутен курс се изчислява на база средно-геометрично претеглени валутни курсове на валутата на дадена страна срещу валутите на търговските партньори на тази страна. Реалният ефективен валутен курс представлява средно-геометрично претеглени относителни цени или разходи на дадена страна и нейните търговски партньори, изразени в единна валута. Изчислява се като номиналният ефективен валутен курс се коригира с подходящи дефлатори – ценови или разходни индекси.

При новата методология се използва кошница от ефективните валутни курсове на 19 страни и се използват тегла, изчислени въз основа на търговията с промишлени стоки и с трети страни. Избраните страни, участващи в изчисленията, са търговските партньори на България с най-голямо значение за търговския обмен на страната, като с най-големи тегла са Германия (с 21,8%), Италия (с 15,9%) и Франция (с 9,1%). Те покриват 86.4% от външната търговия на България с промишлени стоки за периода 1999-2001 г.

Теглата се актуализират на всеки пет години, като в случай на осезателна промяна в географската структура на търговията на България с промишлени стоки е възможна и по-честа актуализация.

БНБ поддържа месечни данни от сериите ефективни валутни курсове, започващи от януари 1997 г. Индексите на ефективните валутни курсове са изчислени при база юни 1997 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още