IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британски земевладелци искат да инвестират в ловния туризъм у нас

Делегацията е у нас, за да се запознае на място с традициите на България в ловното стопанство, начина на стопанисване и ловуване на дивеча

16:45 | 20.09.05 г.
Автор - снимка
Създател
Британски земевладелци искат да инвестират в ловния туризъм у нас

Земевладелци от Великобритания проучват възможностите за инвестиции в областта на ловния туризъм, коневъдството и изграждането на ферми за кучета, специализирани в лова на лисици, съобщиха от Министерството на земеделието и горите. Днес заместник-министър Стефан Юруков се е срещнал с четири-членна делегация от Великобритания.

Делегацията е водена от лорд Джеймс Баркли - едър земевладелец в Линкълншир и дългогодишен председател на Федерацията за лов на лисици. Делегацията е у нас, за да се запознае на място с традициите на България в ловното стопанство, начина на стопанисване и ловуване на дивеча, основно на хищници – вълк, чакал, лисица, язовец. По последни данни от преброяването на дивеча за 2005 г. 40 000 са лисиците у нас, над 2300 –вълците и повече от 28 000 – чакалите.

До началото на декември т.г. МЗГ трябва да внесе в Министерски съвет предложение за промени в Закона за лова и опазване на дивеча, свързани с възможността дивечовъдните участъци към държавните лесничейства да бъдат отдавани чрез конкурси на юридически лица за срок до 15 години. Тази законодателна промяна и възможността да бъдат инвестирани чужди капитали е предпоставка за по-добра перспектива пред българското ловно стопанство, бе подчертано по време на срещата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още