IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Увеличаването на капитала на БТК Мобайл с парични вноски е най-ефективно

При наличие на достатъчно средства БТК ще използва този метод приоритетно за реализиране на финасирането на БТК Мобайл

13:36 | 20.09.05 г.
Автор - снимка
Създател
Увеличаването на капитала на БТК Мобайл с парични вноски е най-ефективно

Ръководството на Българска телекомуникационна компания (БТК) счита увеличаването на капитала на БТК Мобайл с парични вноски като най-изгоден и ефективен за БТК начин за финансиране на БТК Мобайл от гледна точка на данъчно облагане и цена на финансирането, посочват от телекомуникационната компания в допълнителни мателиали за извънредното Общо събрание на акционерите, което ще се проведе на 7 октомври.

При наличие на достатъчно средства БТК ще използва този метод приоритетно за реализиране на финасирането на БТК Мобайл, предложено на събранието за одобрение. На него ще бъде решавано за предоставянето на финансиране от БТК на БТК Мобайл ЕООД в размер до 213 млн. лв.

"Въпреки това е твърде вероятно да има случаи, при които, в зависимост от конкретните пазарни условия, БТК да използва и другите методи за финансиране, посочени в проекта за решение, ако те се окажат икономически по-изгодни за БТК. Ограничаването на възможните методи за финансиране на БТК Мобайл не е в интерес на БТК и нейните акционери, защото би могло да възпрепятства или да забави изграждането и пускането в търговска експлоатация на третия GSМ оператор", пише още в допълнителните материали.

Предвижда се най-малко 50% от източниците на финансиране на БТК Мобайл да бъде извършено от БТК със заемни средства. Оставащата част от финансирането ще включва собствени средства на БТК в зависимост от нивата на ликвидност на БТК и нейните дъщерни дружества.

В материалите се посочва, че финансирането ще позволи на групата на БТК да реализира своите планове за развитие на предлаганите от нея мобилни далекосъобщителни услуги. Съответно, това обстоятелство ще намери отражение и във финансовите резултати на групата. Методите за реализиране на финансирането (т.е. финансиране чрез увеличаване на акционерния капитал или дългово финансиране) няма да окажат съществено въздействие върху дивидентната политика на БТК.

В началото на септември бе обявено, че БТК Мобайл ще инвестира 400 млн. лева за две години в развитието на мрежата на мобилния оператор "Вивател".

Днес бяха изтъргувани 569 224 акции на БТК на средна цена 11,15 лв. за акция, с 0,62% по-ниска от вчера.

Свързани компании:

БТК АД (отписана)(5BT)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още