IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нов тип международен лиценз може да получи АЕЦ "Белене"

САЩ предлагат многонационална програма за безопасност нанови ядрени мощности

16:49 | 19.09.05 г.
Автор - снимка
Създател
Нов тип международен лиценз може да получи АЕЦ "Белене"

Нов тип международен лиценз може да получи АЕЦ "Белене", ако България се присъедини към предложената от САЩ многонационална програма за безопасност на нови ядрени мощности. Тази възможност обсъдиха днес министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров и председателят на Комисията за ядрено регулиране на Съединените американски щати (U.S. Nuclear Ragulatory Commision) Нилс Диаз, който е на посещение в България, съобщиха от Министерство на икономиката.

Програмата е изготвена от Американската комисия за ядрено регулиране и предвижда многонационални работни групи да одобряват проектите за нови ядрени мощности. През следващата седмица по време на генералната конференция на Международната агенция за атомна енергия програмата ще бъде предложена за приемане на международно ниво.

Министърът на икономиката и енергетиката подчерта, че за България е изключително важно да се присъедини към програмата, най-вече с оглед на проекта за строеж на новата атомна централа "Белене". Според министър Овчаров по този начин българската страна в много по-голяма степен би могла да защитава позициите си за развитие на ядрената енергетика.

По време на разговорите е станало ясно, че САЩ започват реализацията на широка програма за развитие на ядрената си енергетика. Според Нилс Диаз до 2015 г. САЩ трябва да въведат в експлоатация 11 ядрени реактора, които в момента са в процес на строителство и лицензиране. Политиката на САЩ предвижда субсидиране на строителството на нови реактори и поемането на държавни финансови гаранции в случай на забавяне на планираното им въвеждане в експлоатация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още