IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кинематографисти отново искат спирането на сделката за Бояна филм

18:08 | 17.09.05 г.
Автор - снимка
Създател
Кинематографисти отново искат спирането на сделката за Бояна филм

Кинематографисти отново настояват да се спре незабавно приватизационната сделка за "Бояна филм" и да се открие нова процедура в защита на националния интерес и съхранение на българската идентичност. Те искат и среща с премиера Сергей Станишев, с министъра на културата Стефан Данаилов и с председателя на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация (АП) Теодор Стоев.

Спирането на административното дело от съда по формални причини не отстранява подмяната на приетата от две правителства стратегия за приватизация на "Бояна филм" ЕАД и сериозните ни съмнения за прозрачността на сделката.

Наложената от АП процедура бе многократно оспорвана от всички професионални сдружения на филмовата индустрия, припомнят Асоциацията на филмовите продуценти и Българската асоциация на режисьорите в предоставено на медиите писмо до премиера, министъра на културата и председателя на Надзорния съвет на АП.

Кинематографистите отново посочват основните мотиви за оспорване на наложената процедура за приватизация на "Бояна филм" и искането за незабавното й спиране. Между тях са запазване на предмета на дейност на дружеството - "оказване на услуги в сферата на филмопроизводството", което предполага основната дейност на избрания купувач да не е производство на филми, т.е. той да не е продуцент, купувачът да е от страна-членка на Европейския съюз (ЕС) - предвид предстоящото присъединяване на България към съюза и защото общата аудиовизуална политика на ЕС изисква да се поддържа необходимият баланс на европейско ниво, за да се гарантира принципът на субсидирането, а не да се подпомага американската аудиовизуална индустрия.

Филмовите дейци изтъкват също, че общоикономически сделката трябва да е изгодна за страната - привличането на нов "играч" на пазара е по-изгодно за развитието на индустрията, потенциалът и авторитетът на европейските кандидат-купувачи за увеличаване на технологичния потенциал на страната и привличане на значими клиенти далеч надхвърлят интересите и възможностите на американската компания, аргументират се кинематографистите.

Според тях рисковите инвестиции в производството (продуцирането) на филми не трябва да се включват като част от инвестиционната политика на купувача, тъй като историята е пълна с факти за инвестиции във филми, довели до несъстоятелност редица продуцентски компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:07 | 17.09.05 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още