IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Все още няма вътрешен пазар за продукти на биологичното ни земеделие

14:05 | 17.09.05 г.
Автор - снимка
Създател
Все още няма вътрешен пазар за продукти на биологичното ни земеделие

Националният план за развитие на биологичното земеделие в България за периода 2006-2013 година вече е изготвен и до декември тази година ще бъде внесен за одобрение в Министерски съвет. Това съобщи днес министърът на земеделието и горите Нихат Кабил при откриването на петия национален Празник на биологичното земеделие в Южния парк.

Особено внимание в националния план се отделя на вътрешния пазар за биологични земеделски продукти, който в момента на практика липсва.

За биологично произведени продукти се смятат тези, които имат гарантиран произход и са с доказана безопасност за здравето. В ЕС термините “екологични”, “биологични” и “органични” се приемат за равнозначни. У нас като работно понятие най-често се използва терминът „биопродукт“.

Стратегията предвижда до 2013 година 3% от хранителните продукти в България да бъдат биологично произведени, съобщи Нихат Кабил. Друга стратегическа цел,
свързана с развитието на биологичното земеделие, е 8% от земеделската земя да се "управлява" по биологичен начин. Като трета цел земеделският министър определи създаването на специален закон за биологичното производство до 2007 година.

Ефективната система на контрол в тази област е това, което ще ни направи конкурентни на световните пазари, където броят на потребителите на биологично чисти продукти все повече нараства, подчерта Нихат Кабил. 

Търсенето на биопродукти в страните от ЕС непрекъснато се увеличава, като в някои страни, например Франция, темата за здравословното хранене и избягването на вредни храни и съставки е широко разисквана. Стига се и до там внимателният подбор на консумираните продукти вече да не е само отговорно отношение към себе си, а и въпрос на стил и позиция в обществото.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:26 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още