IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спиране от движение и глоба при липса на „Гражданска отговорност“

От 01 януари 2006 г. застрахователите сами ще определят размерът на премията по “Гражданска отговорност”, а не застрахователният надзор

18:09 | 15.09.05 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Corbis
Снимка: Corbis

Aко повече от три месеца даден автомобил няма “Гражданска отговорност”, полицията ще го спира от движение, предвижда приетият днес от Министерски съвет проект на Кодекс за застраховането. Освен това шофьорите без “Гражданска отговорност” ще бъдат глобявани между 100 лв. и 500 лв., а за юридическите лица имуществената санкцията е от 500 до 5 000 лв.

При повторно нарушение на разпоредбите глобата за физическите лица ще бъде от 200 до 1 000 лв., а за юридическите – от 1 000 до 10 000 лв. Същите санкции ще се налагат и за лицата без задължителната застраховка “Злополука”.

С утвърждаването на Кодекса за застраховането страната ни изпълнява поетите ангажименти за хармонизиране на законодателството ни в областта на застраховането. В него са въведени 23 европейски директиви и е обединена цялостната правна уредба на застрахователната дейност. Целта е осигуряването на по-голяма ефективност на предварителния и текущия надзор и по-пълна защита на интересите на гражданите.

От 01 януари 2006 г. застрахователите сами ще определят размерът на премията по “Гражданска отговорност”, а не застрахователният надзор. Срокът на “Гражданска отговорност” ще бъде 1 година. Сключването й за по-кратък период, но не по-малко от 30 дни, ще се допуска, когато моторното превозно средство е с временна или транзитна регистрация; при наличието на гранична застраховка; на застраховка от фирми, извършващи внос и продажба на моторни превозни средства; на бавно движещи се МПС и на самоходни машини.

Предвижда се създаването на Информационен център към Гаранционния фонд. До 20-то число на всеки месец той ще подава на МВР справка за валидните полици. Въз основа на това полицаите ще могат да санкционират шофьорите, които управляват автомобилите си без застраховка.

Нов момент в застраховката “Гражданска отговорност” е въвеждането на принципа на “единната премия”. Въз основа на един застрахователен договор и една застрахователна премия застрахователят ще покрива отговорността на застрахования автомобилист у нас, в целия Европейския съюз и в страните, с които Общността има съответните споразумения. Това ще влезе в сила от датата на присъединяването на България към ЕС и е в съответствие с постигнатите споразумения при затварянето на глава 3 “Свободно предоставяне на услуги”.

С Кодекса за застраховането се въвеждат привила за защита на потребителите при завеждането на претенции при застрахователите, процедури за изискването на допълнителни документи и се съкращават сроковете при изплащането на обезщетенията.

Предвижда се въвеждането на т.нар. “единен паспорт” за извършване на застрахователна дейност, както и на дейността по застрахователно и презастрахователно посредничество. Обезпечена е и възможността за осъществяване на трансграничен надзор върху тях.

В Кодекса за застраховането подробно са уредени преобразуването, ликвидацията и несъстоятелността на застрахователите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още