IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Българският бизнес засилва сътрудничеството си с швейцарски инвеститори

12:05 | 14.09.05 г.
Автор - снимка
Създател
Българският бизнес засилва сътрудничеството си с швейцарски инвеститори

Споразумение за разширяване на българо-швейцарското сътрудничество подписаха днес председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев и Марко Чернев, вицепрезидент на Българо-швейцарската търговска камара (БШТК), съобщиха от БСК.


Целта на споразумението е да се създадат по-добри условия за бизнес партньорство между фирмите от двете страни и повишаване на тяхната конкурентоспособност в условията на разширяване на Европейския съюз и глобализация на световната икономика. Сред първите съвместни инициативи в тази насока ще бъде подготовката на българо-швейцарски бизнес форум, който ще се проведе през октомври.


Швейцария се нарежда на 11-то място сред останалите страни-инвеститори в България. Водещ швейцарски инвеститор у нас е компанията Литаско с подразделението си "Литаско"-България, занимаващо се с търговия с петрол. Общите вложения на групата в България са 234 млн. долара.


На второ място в класацията на големите швейцарски инвеститори у нас е Холдербанк (Холцим), която е вложила близо 70 млн. долара в циментовата ни индустрия. Следват Нестле (с инвестиции от 33 млн. долара), Ефектен Унд Финанц (16,6 млн. долара), Сокотаб (14 млн. долара), Цюрих Инвест (11 млн. долара) и др.


Швейцарските инвестиции у нас само за миналата година възлизат на 6,3 млн. долара спрямо 144,6 млн. долара за 2003 г. Голямо увеличение обаче бележат посещенията на швейцарски граждани в България през 2004 г. в сравнение с 2003 г., като общият брой на посетилите страната ни швейцарци е нараснал с близо 40% до над 20 хил. души.


През 1996 г. бе сключено споразумение за техническо сътрудничество с Швейцария, което включва Програма за работа в областта на туризма в региона на Стара планина с общините Трявна, Габрово, Априлци, Троян и Тетевен. Проектът се изпълнява от швейцарския координатор фондация "FAEL" на ниво общини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още