IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОББ пласира успешно облигации за 100 млн. евро с ефективна лихва от 2,86%

Доходността е 44 базисни точки спред над mid-swaps, или подобрение с 6 базисни точки от първоначалния индикативен спред от 50 базисни точки

13:45 | 13.09.05 г.
Автор - снимка
Създател
ОББ пласира успешно облигации за 100 млн. евро с ефективна лихва от 2,86%

Обединена българска банка (ОББ) е пласирала тригодишна емисия еврооблигации с номинал 100 млн. евро и годишен купон от 2,75%, съобщи главният изпълнителен директор на банката Стилиян Вътев. "Доброто представяне на банката на проведено в продължение на три дни роудшоу и добрата работа на лийдмениджърите осигуриха много голям интерес към облигациите," каза Вътев.

Лийдмениджърите на емисията са Deutsche Bank AG - Лондон и National Bank of Greece - Лондон.

Постигната цена на облигациите е 99,688% от номинала, което представлява 15 базисни точки премия над емитирания дълг от българската държава. Постигната ефективната годишна доходност е 2,86%. Това е 44 базисни точки спред над mid-swaps, или подобрение с 6 базисни точки от първоначалния индикативен спред от 50 базисни точки.

Роудшоуто се е провело в Атина, Лондон, Виена и Франкфурт, като в резултата на това са подадени поръчки от над 40 инвеститори за над 350 млн. евро. Приетите поръчки са на инвеститори от няколко страни страни, като с най-голям дял са тези от Австрия - 37%, следвани от Гърция с 21% и Великобритания с 16%. Другите страни са Германия, Люксембург, Кипър, България, Швейцария, Хонконг.

С най-голям дял са банките - 55% от емисията, частните инвеститори са 30%, а инвестиционните фондове – с 15%. "Голяма европейска инвестиционна банка подаде поръчка за над 40% от номинала на емисията," каза Вътев, без да уточни коя е банката.

Сетълментът на емисията е 22 септември тази година, а падежът - на 22 септември 2008 г. Лихвата се плаща веднъж годишно. Емисията е рийтингована, като от S&P рейтингът е BBB-, а от Fitch той е BBB.

"Успехът на тази емисия е добра предпоставка не само за бъдещи емисии на ОББ, а и за бъдещи емисии от страна на други български банки," каза още Стилиян Вътев. Според него ОББ вече ще прави емисии само на външни пазари, като големият интерес от страна на чуждите инвеститори дава възможност банката да направи скоро друга емисия с номинал поне 100 млн. евро.

Средствата от емисията ще бъдат използвани за бъдещото развитие на банката и отпускане на нови кредити. "Емисията няма да се обръща в лева и кредитите ще се отпускат в евро. В скоро време може да се очаква анонсирането на ипотечен кредит в евро с фиксирана лихва от 5,90% за първите три години," каза още Вътев. Кредитите са 15-годишни, а след третата година лихвеният процент ще бъде плаващ.

Вътев каза още, че ОББ е против подвеждащата реклама от страна на банките по отношение на кредитите и условията по тях. "Очакваме големи главоболия за банките заради подвеждаща реклама," каза още той.

Свързани компании:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още